| Risto Uro |

Neitsyt Mariaa etsimässä

Elina Vuola: Jumalainen nainen. Neitsyt Mariaa etsimässä. Helsinki: Otava 2010. 220 s.

Protestanttien hylkimä tai aliarvostama, suurten kirkkokuntien jumalaiseksi naiseksi korottama, feministien painajainen, lukemattomien paikallisten ja kansallisten kulttien kohde. Neitsyt Maria on moniulotteinen hahmo, joka on kiehtonut niin teologeja, naistutkijoita kuin antropologejakin.  

Latinalaisen Amerikan tutkimuksen professori Elina Vuola on yhdistänyt pitkäaikaisen kiinnostuksensa Mariaan ja feministiteologiaan ja kirjoittanut syvällisen kirjan Mariaan liittyvästä kulttuurisesta perinnöstä.  Vuola tarkastelee kunnioitusta herättävällä monipuolisuudella eri kirkkokuntien Mariaa koskevaa virallista opetusta, teologien, erityisesti feministiteologien tulkintoja sekä kansanuskonnollisuutta Suomessa ja Latinalaisessa Amerikassa. 

Maria on esimerkki jännitteisestä kolmiosta, jonka kärjet muodostuvat kirkon virallisesta opetuksesta, feministien Maria-vastenmielisyydestä ja monien tavallisten naisten häntä kohtaan tuntemasta rakkaudesta.   Vuolan sympatia on tavallisten naisten puolella. Hänen haastattelemansa keskiamerikkalaiset naiset eivät puhuneet alistavasta ”marianismin” ideologiasta, vaan arjessa eletystä todellisesta kokemuksesta. He lähestyvät Mariaa naisena, joka ymmärtää toisen naisen taakan.

Rituaalitutkimuksesta kiinnostuneelle kirja tarjoaa runsaasti virikkeitä ja käytännön esimerkkejä.

Kirjoittaja Risto Uro Uuden testamentin eksegetiikan yliopistonlehtori.