| Juha Ahvio |

Johdatus Calvinin pääteokseen

51g3qFpgakL._SS500_

 

Theological Guide to Calvin’s Institutes. Essays and Analysis. Toim. David W. Hall ja Peter A. Lillback. P & R Publishing, Phillipsburg 2008. 506 s.

51g3qFpgakL._SS500_Amerikkalainen P & R Publishing -kustantamo on julkaissut Jean Calvinin 500-vuotissyntymäpäivän juhlavuoden 2009 kunniaksi Calvin 500 -sarjaa, jonka useimmat teokset ovat jo ilmestyneet. Sarja kuuluu Calvin 500 -projektiin, kansainväliseen tunnustustenväliseen juhla- ja tutkimushankkeeseen. Projektin tarkoituksena on valaista tuoreella tavalla Calvinin ajattelun teologisia, kulttuurillisia, poliittisia ja taloudellisia ulottuvuuksia ja vaikutuksia. Sarjaa toimittaa Calvin-tutkija ja presbyteeripastori David W. Hall. Sarjan terävintä teologista kärkeä edustaa uusimpaan Calvin-tutkimukseen perustuva 506-sivuinen teos Theological Guide to Calvin’s Institutes. Essays and Analysis (P & R Publishing, Phillipsburg 2008), jonka ovat toimittaneet Hall ja Westminsterin teologisen seminaarin presidentti ja Calvin-tutkija Peter A. Lillback.

Teos koostuu analyyttisistä artikkeleista, joissa käydään kokonaisvaltaisesti läpi Calvinin pääteoksen teologia. Artikkeleita ovat Hallin ja Lillbackin lisäksi kirjoittaneet amerikkalaiset Calvinin ja tunnustuksellisen reformoidun teologian eturivin tutkijat William S. Barker, K. Scott Oliphint, Robert L. Reymond, Douglas F. Kelly, R. Scott Clark, Joseph A. Pipa Jr., Michael S. Horton, Derek W. H. Thomas, Robert A. Peterson, Richard B. Gaffin Jr., Joel R. Beeke, David Clyde Jones, William Edgar, David B. Calhoun, W. Robert Godfrey, Joseph H. Hall ja Cornelis P. Venema. Teos sisältää myös laajat bibliografiat.

Akateemisesti ajantasainen systemaattisteologinen opas soveltuu erinomaisesti sekä oppaaksi Calvinin pääteoksen ymmärtämiseen että yleiseksi johdatukseksi reformoituun teologiaan.

Kirjoittaja Juha Ahvio on dogmatiikan dosentti Helsingin yliopistossa.