| Eini Vuorinen |

Menneisyydestä kuuluvat naisten äänet – Kirjaesittelyssä Naiset pyhyyden tulkkeina

Kiehtova kirja esittelee menneisyyden naisten elettyä uskontoa heidän omien kirjoitustensa kautta.

Viime vuosikymmenten aikana tutkimuksessa on nostettu esiin historian naisääniä, jotka ovat jääneet aiemmassa tutkimuksessa pimentoon. Erityisesti suurmiehet ja heidän tekonsa ovat saaneet merkittävän osan historiankirjoituksessa, mutta naisten elämiin ja toimintaan liittyviä aiheita ei ole koettu samalla tavalla merkittäviksi. Monet tieteen- ja taiteenalat ovatkin viime vuosikymmeninä nostaneet esiin naisten tuottamia merkittäviä teoksia ja kirjoituksia, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet historiankaanoneissa unohduksiin.

Naiset pyhyyden tulkkeina – kirjoituksia uskonnosta, sukupuolesta ja elämästä antiikista uudelle ajalle (2023) nostaa esiin naisten kirjoittamia tekstejä aina varhaisantiikista uuteen aikaan. Erityisen kirjasta tekee se, että naiset itse pääsevät ääneen omien kirjoitustensa kautta, joka luo samalla heihin hyvin henkilökohtaisen yhteyden. Teosta varten suomennetut tekstit paljastavat mielenkiintoisella tavalla myös elettyä uskonnollisuutta menneisyydessä, mutta samalla se kertoo naisten historiallisista rooleista eri uskonnoissa.

Kronologisesti etenevä rakenne auttaa hahmottamaan kehitystä

Kirjan ovat toimittaneet teologisen etiikan ja sosiaalietiikan vanhempi yliopistolehtori Virpi Mäkinen sekä globaalin kristinuskon ja uskontodialogin professori Elina Vuola. Teoksessa on mukana kuitenkin useita kirjoittajia, muun muassa Päivi Räisänen-Schröder ja Anu Lahtinen. Kirja on jaettu etenemään kronologisesti antiikista ja varhaiskristillisestä ajasta keskiaikaan ja siitä luonnollisesti varhaiseen uuteen aikaan. Lukijalle piirtyy kuva sekä siitä, miten uskonnot ovat levinneet että siitä, miten edellisessä luvussa esitellyt muutokset ovat vaikuttaneet myöhemmin eläneiden maailmaan.

Jokaisen luvun alussa on lyhyt johdanto ajan kontekstista, naisen asemasta tuona aikana sekä merkittävistä tapahtumista, jotka ovat vaikuttaneet tavallisen ihmisen arkeen. Luvut on jaettu kappaleisiin, joissa esitellään kirjoittaja, sekä hänen tuottamansa teksti. Tässä yhteydessä saatetaan tarkentaa naisen kirjoittaman tekstin kontekstia, esimerkiksi mihin ajankohtaisiin asioihin kirjoittaja mahdollisesti viittaa kirjoituksessaan. Viimeisenä on aina suomennettu alkuperäisteksti, jonka on kääntänyt esittelyn kirjoittaja. Järjestys on erittäin toimiva, sillä monet teksteistä olisivat hyvin vaikeaselkoisia ilman kontekstointia, eivätkä niiden merkitykset välttämättä avautuisi tavalliselle lukijalle. Jo nyt osa teksteistä on hyvin mystisiä ja niitä pitääkin lukea useampaan kertaan, jotta niiden sisältöön pääsee kunnolla sisälle. Vaikka usko ja uskonto ovat vahvasti läsnä jokaisessa tekstissä, kirjoituksissa pohditaan paljon myös naisen roolia sekä haastetaan perinteisiä uskonnollisia oppirakennelmia.

Teemoja kaikista monoteistisistä uskonnoista

Teoksessa esitellään 18 naista, joista harva on kuullut, mutta jotka ovat olleet jollain tavalla merkittävässä asemassa yhteiskuntansa tai yhteisönsä uskonnonharjoittamisessa. Kirjan suurin anti onkin naisen aiempaa moninaisempien roolien esittely historian eri vaiheissa. Lukijalle esitetään kiehtovalla ja raikkaalla tavalla myös naisen elettyä elämää, moninaisia rooleja sekä suruja, iloja, ahdistuksia sekä taistelua asemansa puolesta. On kuitenkin huomioitava, että lähes jokainen kirjoittaja on ollut merkittävästä suvusta, tai muuten korkeassa asemassa yhteiskunnassaan.

Vaikka kirjan teema on uskonto, avaa se myös monipuolisesti naisen asemaa eri puolilla maailmaa, eri aikakausina ja eri uskonnoissa

Mukana on tekstejä kristinuskon läntisestä ja itäisestä perinteestä, juutalaisuudesta ja islamista. Kirjasta löytyy kirjeitä, runoja, päiväkirjan osia, muistelmia, pyhiinvaelluskertomuksia sekä kantaaottavia kirjoituksia. Näissä pohditaan vaimon, äidin ja lesken sekä toisaalta myös nunnan mystikon, marttyyrin sekä hallitsijan rooleja. Tekstejä on koottu Euroopasta, Lähi-idästä, Etelä-Amerikasta sekä Afrikasta.

Kirjan yleissivistävimpiä osuuksia ovatkin lukujen johdannot, sillä niiden kautta pääsee sukeltamaan hyvin yksityiskohtaisiin historiallisiin sekä uskonnollisesti merkittäviin tapahtumiin. Ne luovat myös taustan, jonka kautta naisen kirjoittamia havaintoja tarkastellaan. Vaikka kirjan teema on uskonto, avaa se myös monipuolisesti naisen asemaa eri puolilla maailmaa, eri aikakausina ja eri uskonnoissa. Kirjaan sisältyy myös kiinnostavia katsauksia tavallisempien ihmisten elämiin, johon arjen pyöritys ja huolet lapsista kuuluvat samalla tavalla kuin nykyihmisenkin.

Kirjoittavat naiset

Mielenkiintoisinta teoksessa ovat kuitenkin itse naiset sekä heidän elämänsä. Lukemalla heidän tuottamiaan tekstejä lukija pääsee tutustumaan naisiin henkilökohtaisella tasolla, sillä he kirjoittavat arjestaan, suruistaan, murheistaan ja ongelmistaan.  Kuitenkin kutkuttavinta on, miten tekstit paljastavat aivan erityisesti tavan, joilla he hahmottivat maailmaa.

Erityisen kiehtova on Katharina Schütz Zellin (1498–1562) kirjoittama puolustuspuhe reformaation jälkimainingeissa. Kirjeessään hän puolustaa papiston, ja samalla oman aviomiehensä, oikeutta avioliittoon. Ajatus passiivisesta naisesta, joka alistuu kohtaloonsa, ei siis täyty hänen kohdallaan, vaan Zell kirjoitti useitakin uskoa ja reformaation uudistuksia puolustavia tekstejä, joissa hän oikeuttaa itsensä kirjoittajana sekä kirkollisena toimijana. Sini Mikkolan suomentamassa kirjeessä puolustetaan naisen oikeutta kommentoida teologisia aiheita:

Paavali sanoo, että naisten tulee vaieta. Minä vastaan: ettekö tiedä, että Galatalaiskirjeen kolmannessa luvussa Paavali sanoo myös, ettei Kristuksessa ole miestä tai naista.

Kirja tuokin mielenkiintoisen kerroksen myös nykyhetken keskusteluihin, sillä moni teoksen nostama teema aiheuttaa keskustelua vielä tänäkin päivänä erinäisten uskonnollisten yhteisöjen piirissä.

Naiset pyhyyden tulkkeina on monipuolinen teos, jossa yhdistyy niin sukupuolten historia, naisten eletty uskonto kuin erilaiset kiehtovat elämäntarinat. Jokaisen luvun johdanto pitää huolen siitä, että lukija pystyy yhdistämään lukemansa tekstin ajan kontekstiin, eikä näin tarvitse laajaa tietämystä historiasta lukeakseen kirjan. Kirja haastaa historian ja uskonnon luomia naiskuvia ja paljastaa uutta näkökulmaa jokaisen aikakauden yhteiskunnista naisten silmin. Teos sopiikin niin historian sivuun jääneistä naisista kiinnostuneille, kuin uskonnosta ja historiasta yleisesti kiinnostuneelle.

Virpi Mäkinen ja Elina Vuola (toim.) Naiset pyhyyden tulkkeina – kirjoituksia uskonnosta, sukupuolesta ja elämästä antiikista uudelle ajalle. Gaudeamus 2023.

Kirjoittaja