| Minna Aslama Horowitz |

Vaaleanpunaisten lasien läpi: jooga ja salaliittoteoriat

Salaliittoteoriat löysivät koronan aikana seuraajia joogapiireistä. Pastelli-QAnon -ilmiö rantautui myös Suomeen. Se osoittaa, miten helposti nämä narratiivit löytävät uusia, yllättäviä yleisöjä.

Vietin koronapandemian ensi kuukaudet Hudson-joen laaksossa, pari sataa kilometriä New Yorkista pohjoiseen. Seurasin kauhulla uutisia suurkaupungeista ja samalla oli suuri huoli omaisista Suomessa. Sain rauhoituttua joogatunneilla verkon välityksellä.

Vaikka tilanteet ja toimenpiteet muuttuivat nopeasti, koin, että suomalainen media- ja viranomaisviestintä ennenkokemattomassa kriisissä oli nopeaa, läpinäkyvää ja tehokasta. Janne Matikaisen luotsaama tutkimuksemme luottamuksesta koronakeväänä 2020 todensi, että suomalaiset kokivat niin perinteisen uutismedian, erityisesti Ylen, kuten myös terveysviranomaiset, erinomaisen luotettavina tiedonlähteinä. Samoin Tiedebarometri 2022 osoitti, että kriisiaika on jopa lujittanut suomalaisten luottamusta tieteeseen.

Koronakriittisyyden eturintamassa

Satuin kuitenkin katsomaan MOT-ohjelman Areenasta: Meitä ette rokota (7.12.2020). Alkujuonnon aikana näytettiin rokotevastaista mielenosoitusta Kansalaistorilla Helsingin keskustassa. Huomasin tunnettuja jooga-asiantuntijoita eturintamassa, maskeitta kuuntelemassa kriittisiä ja vihaisia puheenvuoroja siitä, miten viralliset koronan vastaiset toimet ovat vaarallisempia kuin korona itse.

Kriittisyys ei sinällään hämmästyttänyt, onhan kriisitilanteessa hyvä pohtia informaation ja toimenpiteiden asianmukaisuutta. Ihmettelin kuitenkin, miten yksiviivaisia selityksiä mielenosoituksessa esitettiin sen narratiivin tilalle, jota ensin intohimoisesti kritisoitiin. Vaihtoehtoiset totuudet koronasta kuulostivat samoin yllättävän tutuilta. Samoja teemoja levitettiin QAnon-salaliittoteorian piirissä kansainvälisesti.

Globaali ilmiö

Aloin kiinnittää huomiota uutisointiin ja tutkimuksiin siitä, miten pandemian kieltävä ajattelu levisi jooga- ja hyvinvointipiireissä ympäri maailmaa. Sille oli nimikin: Pastelli-QAnon. Alun perin termi tarkoitti sosiaalisen median vaikuttajia, jotka viestivät vaihtoehtoisesta terveydestä, henkisyydestä, kuntoilutrendeistä, ja ravinnosta – ja jotka sisällyttivät agendaansa QAnon-teemoja. Termi viittasi tyyliin ja estetiikkaan, jota nämä influensserit edustavat.

Pastelli-QAnon -ilmiö kasvoi pian niin merkittäväksi, että termiä alettiin käyttää yleisesti eri maissa

Ensimmäisiä salaliittoaiheita näissä piireissä oli lasten hyväksikäyttö. QAnon nappasi sen omakseen levittämällä aihetunnistetta #SavetheChildren ja uudistamalla taustaksi vanhoja salaliittoteorioita pedofiliasta, syyllisinä nyt tämän hetken päättäjiä ja muita silmäätekeviä. Teemat laajenivat pian pandemiaan ja niitä käytettiin niin rokotteiden vastustamiseen erilaisin uushenkisyyden argumentein kuin markkinoimaan vaihtoehtolääketieteen tuotteita. Pastelli-QAnon -ilmiö kasvoi pian niin merkittäväksi, että termiä alettiin käyttää yleisesti eri maissa.

Koronakriisin aikana pastelliset salaliittoteoriat levisivät myös Suomessa, joogapiirit mukaan lukien. Ilmiöstä huolestuneet joogit toivat piirien korona-, tieteen- ja päättäjävastaisuuden julkiseen keskusteluun esim. Joogit QAnonia vastaan -vetoomuksella – sillä seurauksella, että he joutuivat voimakkaan somehyökkäyksen kohteeksi.

Yhdysvalloissa olin tottunut turbulenttiin pandemiatiedonvälitykseen ja vaihtoehtoisten näkökulmien taisteluun, mutta minua hämmästytti Pastelli-QAnonin rantautuminen Suomeen näinkin näkyvänä ilmiönä. Ihmettelin, miten suoraan Atlantin takana syntyneet radikaalin vaihtoehtoiset ajattelumallit siirtyivät Suomeen. Laaja tutkivan journalismin projekti on huomannut saman ilmiön toistuvan myös muualla Euroopassa. Pohdin varsinkin QAnon-viestejä välittävien joogien osalta, miten osa sellaista yhteisöä, joka mielestäni yleensä katsoo maailmaa rakkaudellisten ja hyväksyvien vaaleanpunaisten lasien läpi, sitoutui nyt syytteleviin ja yksisilmäisiin narratiiveihin.

Selityksiä salaliittoteorioille

Salaliittoteorioita on ollut aina, jopa meillä tiedonsaantia ja lehdistönvapautta vaalivissa pohjoismaisissa mediahyvinvointivaltiossa. Samoin henkisyyden ja salaliittoteorioiden epäpyhä allianssi on vanhaa perua. Toki näinä päivinä alustoitumista ja sosiaalista mediaa voi syyttää hyvinvointipiireissä globaalisti ja nopeasti leviävistä narratiiveista. Silti kyse on varmasti jostain muustakin.

Salaliittoteoreetikot ovat usein sitä mieltä, että kaikki liittyy kaikkeen, vaikka empiirisesti yhteyksiä ei voitaisi osoittaa

QAnonin suurta suosiota naisten keskuudessa on selitetty muun muassa sillä, että salaliittonarratiivissa kannattajat ovat hyviä, aitoja ja ajatuksiltaan ja periaatteiltaan puhtaita: heidät posioitoidaan edustaamaan perinteisiä feminiinisiä arvoja. Vaikka valtaosa joogan harrastajista länsimaissa on naisia, tämä tulkinta tuntuu jopa pastelliversion osalta vanhakantaiselta ja liian yksinkertaiselta.

Sen sijaan kiinostava analyysi joogan ja salaliittoteorieoiden yhteydestä löytyy Conspirituality-podcastin toimittajalta, kirjailija Matthew Remskiltä. Kolmisenkymmentä vuotta aktiivisesti joogaa harrastanut ja opettanut Remski tuntee joogafilosofiaa ja esittää, että sen tietyt elementit voidaan valjastaa salaliittoteoretisoinnille sopiviksi:

Salaliittoajattelulle on tyypillistä, että se, miltä asiat päällisin puolin näyttävät, ei ole totta. Joogafilosofiasta taas löytyy käsite māyā eli maailma harhana. Salaliittoteoriat näkevät kaikessa suuria syitä ja seurauksia; joogafilosofian käsite karma on puolestaan iskostunut yleiseenkin käyttöön. Salaliittoteoreetikot ovat usein sitä mieltä, että kaikki liittyy kaikkeen, vaikka empiirisesti yhteyksiä ei voitaisi osoittaa. Joogafilosofian samankaltainen käsite on pratītyasamutpāda: mikään ei ilmene itsestään vaan monen syyn ja seurauksen tuloksena. Mutta kuten Remski muistuttaa, joogan suuret ja ja filosofiset ajatusmallit vaikkapa siitä, että näemme maailman omista lähtökohdistamme ja siksi illuusiona, latistuvat QAnon-teorioisoinnissa banaaliin ja brutaaliin tulkintaan siitä, että valtaapitävät huijaavat meitä uskomaan koronapandemian olevan totta.

Remskillä ei ole yksioikoista selitystä sille, miksi joku täydentää omaa joogafilosofista ajattelua salaliittoteorioilla. Hän ei usko siihen, että kyseessä olisi koulutuksen puute, ulkopuolisuuden tunne tai vaikea elämänvaihe, vaan kyseessä on monimutkainen yhtälö historiallista, uskonnollista, teknologista mutta myös poliittista ja taloudellista kehitystä. Jälkimmäisin on tärkeä, mutta joogan osalta turhankin vaiettu tekijä.

Tarvetta sääntelylle?

Koronakriittiset syyttävät usein rokoteteollisuutta pandemialla rahastamisesta, mutta myös jooga on valtaisa globaali bisnes, jonka arvioidaan tuottavan jopa 215 miljardia dollaria vuonna 2025. Ei siis ihme, että esimerkiksi salaliittoteorioita myötäileviä ja muita vaihtoehtoisia hyvinvointiajattelun suuntia tarjoava suoratoistopalvelu Gaia Inc. osti vuosi sitten tunnetun monimediasivuston nimeltä Yoga International, jonka kautta Gaian sisällöt voivat tavoittaa joogayhteisöjä. Yleisesti sosiaalisen median hyvinvointi- ja muilla vaikuttajilla on erinomaiset mahdollisuudet tienata hyvin ja saavuttaa viesteillään laajoja yleisöjä, sillä heidän roolinsa digitaalisessa markkinoinnissa ja -viestinnässä kasvaa valtavalla vauhdilla, ja somealustat tukevat tätä kehitystä mielellään.

Kukaan ei kuitenkaan valvo sitä, ovatko Instagramissa tai TikTokissa jaetut terveysneuvot asiallisia tai turvallisia. Ja vaikka joogatunneilla ja -tuotteilla voidaan tahkota rahaa, sen harrastamista palveluna ei juurikaan säännellä, ei edes silloin, kun joogaopettajat väheksyvät viranomaissuosituksia ja tutkittua tietoa. Kun kysyin asiasta Suomen joogaliitolta sähköpostitse, sain vastaukseksi, että liiton jokainen jäsen on vapaa ajattelemaan kuten haluaa. Liiton mukaan sen tarjoama esimerkki länsimaisen yhteiskunnan arvoja kunnioittavasta toiminnasta on rakentavampaa kuin “aina uusien ohjeiden ja sääntöjen luominen”.

Entisenä joogaohjaajana ja nykyisenä harrastajana en kuitenkaan katsoisi joogan vapautta ja vastuuta ruusunpunaisten lasien läpi. Joogaa on toki monenlaista, kuten on sen parissa työskenteleviä ja sitä harjoittavia. Väitän, että monissa muodoissaan se tarjoaa ainutlaatuisia fyysisiä, emotionaalisia ja/tai henkisiä kokemuksia. Siinä on myös sen vaara: opettajan asema ja mielipiteet saattavat saada suurempia mittasuhteita kuin monessa muussa opetuskontekstissa. Ja kuten tutkija Marc-André Argentino huomauttaa, Pastelli-QAnonin esiin nostamat riskit ovat yhteiskunnallisia. Ilmiö osoittaa, miten nopeasti salaliittoteoriat saattavat löytää uusia yleisöjä sekä sitä kautta “pehmeämpiä” keinoja nakertaa yhteiskunnallista eheyttä ja luottamusta.

Kirjoittaja

Linkit ja kirjallisuus

Argentino, Marc-André: Pastel QAnon. https://gnet-research.org/2021/03/17/pastel-qanon/

Astapova, Anastasiya ym.: Conspiracy Theories and the Nordic Countries. Routledge, 2020.

Bloom, Mia & Moskalenko, Sophia: Pastels and Pedophiles: Inside the Mind of QAnon. Stanford University Press, 2021.

Bracewell, Lorna: Gender, Populism, and the QAnon Conspiracy Movement. Front. Sociol. 5:615727. https://doi.org/10.3389/fsoc.2020.615727 

ElQudsi, Ismael: The State of Influencer Marketing: Top Insights for 2022. Forbes. https://www.forbes.com/sites/forbesagencycouncil/2022/01/14/the-state-of-influencer-marketing-top-insights-for-2022/

Gaia Acquires Yoga International, a Leading Digital Yoga Service. Press release December 22, 2021. https://ir.gaia.com/news-events/press-releases/detail/305/gaia-acquires-yoga-international-a-leading-digital-yoga

Lighthouse Reports: QAnon in Europe. Tracing a viral conspiracy. https://www.lighthousereports.nl/investigation/qanon-in-europe-tracing-a-viral-conspiracy/

Matikainen, Janne & Komulainen, Pasi: Suomalaiset luottavat koronauutisoinnissa asiantuntijoihin, viranomaisiin ja uutismediaan. https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/talous/suomalaiset-luottavat-koronauutisoinnissa-asiantuntijoihin-viranomaisiin-ja-uutismediaan  

Remski, Matthew: Hello, YogAnon! The Spirituality Hijack. https://matthewremski.medium.com/hello-yoganon-the-spirituality-hijack-54f030dac6b3

Tiedebarometri 2022: https://www.tieteentiedotus.fi/tiedebarometri.html

Wellness Creative Co.: Yoga Industry Growth. https://www.wellnesscreatives.com/yoga-industry-trends/