Teema 2017/3: Reformaation tulkinnat ja vaikutukset

| Virpi Mäkinen

Pääkirjoitus: Reformaation tulkinnat ja vaikutukset

Teologia.fi: ja Teologinen Aikakauskirja valottavat uudessa yhteisteemanumerossaan reformaatiota ajallisesti pitkänä ja laajana uskonnollisena, yhteiskunnallis-poliittisena ja kulttuurisena muutoksena.

| Jorma Hannikainen

Dominikaaninen perinne vaikutti pitkään reformaatioajan liturgisiin sävelmiin

Yleisestä arkitiedosta poiketen reformaatio ei säilyneiden käsikirjoitusten perusteella muuttanut jumalanpalvelusmusiikkia kansankieliseksi yhtäkkiä, vaan dominikaaniset sävelmät kaikuivat suomalaisissa kirkoissa vielä 1600-luvulla.

| Kaarlo Arffman

Lutherin suhde katoliseen kirkkoon ja paaviuteen

Martti Luther ei ollut omasta mielestään riidassa katolisen kirkon kanssa, vaan näki itsensä sen uskollisena poikana. Sitäkin rajummin hän hyökkäsi paavia ja koko paavi-instituutiota vastaan.

| Anneli Portman

Reformaation jäljet suomalaisessa nyky-yhteiskunnassa

Reformaatio on luonut Suomeen normeja, joiden sitovuudesta emme edes juurikaan keskustele. Sen jäljet nyky-yhteiskunnassa ovat kuin kissankarvat villakankaisessa nojatuolissa. Niitä ei saa pois millään.

| Jarmo Juntumaa

Luthers inställning till judarna under hans sista levnadsår

Var reformatorn och trons hjälte även en antisemit?

| Olli-Pekka Vainio

Opin saunassa

Miksi opit voivat muuttua, mutta dogmit eivät?

| Ville Päivänsalo

Muuttuva luterilaisuus ja kansainvälinen avustustyö

Laajamittainen avustamistyö on poliittista. Etenkin ihmisoikeuksien puolustaminen lisää tarvetta ymmärtää avustustoimintaa myös moniulotteisten poliittisten teorioiden ja teologioiden näkökulmista.

| Raisa Maria Toivo

Pitkä reformaatio

Martti Luther ei ehkä koskaan naulannut teesejä Wittenbergin linnankirkon oveen. Onko tällä tiedolla merkitystä reformaation historian ymmärtämiselle? Vastaus riippuu siitä, mitä reformaatiolla ymmärretään.

| Panu Pihkala

Puhdasta oppia?

Sitä mukaa kun ympäristöongelmat ovat pahentuneet ja ympäristöliikehdintä laajentunut, on myös reformaattorien luontoajattelua nostettu uudelleen esiin ja arvioitu kriittisesti. Nykypäivänä luterilaisesta ympäristötoiminnasta ja niin sanotusta ekoteologiasta on ehtinyt syntyä monenlaisia muotoja.

| Pekka Kärkkäinen

Luterilaiset ja muut tunnustuskunnat

Tänä päivänä luterilaiset kirkot ovat pääosaltaan ekumeenisesti aktiivisia ja avoimia dialogiin eri kristillisten perinteiden kanssa. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on aktiivinen ekumeeninen toimija lukuisissa eri organisaatioissa.

| Matti Myllykoski

Luterilaisuus: Vaikutuksia ja vastaanottoa, tulkintaa ja käyttöä

Nykyinen luterilaisuus on huomattavasti väljempää kuin se, joka aluksi syntyi. Läheskään aina ei ole helppoa sanoa, mikä ilmiö on vaikuttanut luterilaisuuteen ulkoa päin ja mikä taas on kasvanut luterilaisuuden sisältä.