Teema 2007/2: Raamattu joka kodissa?

| Tuija Laine

Raamattu lastenkirjana – Kuninkaita, ennustuksia ja ihmekertomuksia

 tuija_laine

 Tuija Laine
 

 

Hän sanoi itsekseen:

”Nyt tahdon aina karttaa niin paljon kuin mahdollista kirjakauppaa, etten tulisi kiusatuksi ostaa itselleni satukirjoja säästörahoillani, waan tahdon säästää ne siksi kun saan niin paljon, että voin ostaa itselleni raamatun.”

| Kenneth Liljeström

Miten Uuden testamentin kirjakokoelma syntyi?

 kenneth_liljestrm_ing
 Kenneth Liljeström

Artikkelissa pohditaan Uuden testamentin kirjakokoelman, kaanonin, syntyä ja varhaista kehitystä. Kaanonin muotoutumisprosessi osoittaa, että Uusi testamentti ei ole yhtenäinen teos sen enempää sisältönsä kuin syntyprosessinsakaan puolesta.

| Sixten Ekstrand

Katekesen – folkboken som kommit på undantag

 sixten_ekstrand_ing
 Sixten Ekstrand

I den här artikeln kommer framställningen att belysa den nya katekes som Finlands kyrka tog i bruk år 2000. De frågor som är av intresse är varför den evangelisk-lutherska kyrkan utarbetade en ny katekes, och hur den mottogs och uppfattades ute på fältet.

| Jyrki Knuutila

Raamattu – papiston käyttökirjasta koko kansan Pyhäksi Kirjaksi

 jyrki_knuutila
 Jyrki Knuutila

Mikael Agricolan työstä alkoi usean vuosisadan mittainen kehitys, jonka tuloksena Raamatusta tuli joka kodin kirja 1800-1900 -luvuilla.

| Lauri Thurén

Jeesuksen vertaukset uudessa valossa – Tuhlaajapojan isä olikin fariseus!

 laurith135
 Lauri Thurén

Jeesuksen vertauksia selitetään kirkoissa lähes joka sunnuntai. Tieteellinen eksegetiikka pureutuu näihin kertomuksiin toisella tavalla. Uudet näkökulmat kuten narratiivinen ja retorinen tutkimus herättävät vanhat tekstit elämään.

| Simo Heininen

Suomen kirkko ja Suomen kieli

 simoheininen_ing
 Simo Heininen

Mikael Agricola on Suomen uskonpuhdistaja ja suomen kirjakielen isä. Nämä kaksi kuuluvat yhteen, ja niillä on tämä järjes­tys. Uskonpuhdistus oli syy, kansankielinen kirjallisuus oli seuraus.