Teema 2025/2: Nikean kirkolliskokous

| Joona Salminen

Pääkirjoitus: Nikean kirkolliskokous teki teologiasta julkista

1700-vuotisjuhlia on harvoin, mutta 2025 on poikkeuksellinen vuosi monella tapaa. Vuonna 325 järjestettiin Nikeassa, Bitynian maakunnan pääkaupungissa, kokous, jolla tuli olemaan suuri vaikutus siihen, millaiseksi kirkon julkinen asema Rooman valtakunnassa muotoutui. Samalla kristillisestä teologiasta tuli uudella tavalla julkista. Keisari itse osallistui piispojen kokoukseen ja isännöi sitä. Kirkolliskokouksesta käytetään myös nimityksiä konsiili ja synodi.

| Pekka Metso

Nikean kaanonit: kirkolliskokouksen 1700 vuotta vanhojen säädösten vaikutukset näkyvät edelleen Suomen kirkoissa

Kirkko on instituutio, jolla on lähes 2000-vuotinen historia. Monet kristillistä elämää ja kirkon järjestystä määrittävät periaatteet pohjautuvat varhaisen kirkon säädöksiin. Nikean kirkolliskokouksen (325) päätökset pääsiäisen ajankohdasta, kirkon hallinnosta ja avioliiton edellytyksistä vaikuttavat edelleen kirkkojen elämään nyky-Suomessa.

| Anna Pulli-Huomo

Credo – Nikean uskontunnustus länsimaisen musiikin historiassa

Länsimaisen taidemusiikin kuluttajille Nikean uskontunnustus on tuttu monien sävellettyjen messujen Credo-osien myötä. On sitten kyse J.S. Bachin (1685–1750) monumentaalisen H-mollimessun toisesta osasta tai vaikkapa Einojuhani Rautavaaran (1928–2016) Missa a cappellan hypnoottisesta Credosta, on tekstinä Nikean-Konstantinopolin uskontunnuksen latinankielinen versio.

| Henri Järvinen

Onko kolminaisuusoppi hengellisen elämän ytimessä vai unohtuneena marginaalissa?

Pyhä Kolminaisuus on kristillisen teologian keskeisin mysteeri – perusta, josta koko kristillinen oppi rakentuu. Silti käytännön spiritualiteetissa kolminaisuus vaikuttaa usein jäävän sivuun, ikään kuin vaikeasti ymmärrettäväksi koettu opillinen muotoilu olisi irrallaan hengellisestä kokemuksesta.

| Joona Salminen

Nikean tunnustus: taustaa, teologiaa ja tulevaisuudennäkymiä 

1700 vuotta sitten, kesällä 325, pidetty Nikean kirkolliskokous on merkkipaalu. Aikalaisille se oli yksi osoitus kirkon uudesta asemasta Rooman imperiumissa – tapahtuma, joka teki teologiasta julkista uudella tavalla. On kuitenkin…

| Harri Huovinen

Uskontunnustus ja katekeesi Nikean kirkolliskokouksen jälkeen

Varhaiskristilliset kirjoittajat pitivät kasteopetusta paitsi uskonopillisen tiedon jakamisena myös hengellisenä prosessina, jonka odotettiin vaikuttavan kuulijoiden elämään. 300-luvun katekeettiset opetuspuheet heijastavat uskonopin ja kirkon jäsenyyden yhteyttä, ja voivat tarjota uusia näkökulmia nykypäivän kristilliseen perusopetukseen. Katekeesilla tarkoitetaan opetusta, jota kirkkoon liittymistä aikoville annettiin ennen kastetta.

| Anni Maria Laato

Den nicenska trosbekännelsen har flera rötter

Varför innehåller de tidigkristna trosbekännelserna just det som de gör, och inte något om Jesu under och liknelser, kyrkans etiska undervisning eller centrala berättelser i Israels historia? Ansågs dessa inte som viktiga eller finns det någon annan orsak?

| Kaisa Viinikka, Elisa Balčin

Mitä Nikeasta opetetaan nuorille? Tarkastelussa ortodoksisen ja evankelisluterilaisen uskonnon oppikirjat

Muistatko Nikean yläkoulusi tai lukion uskonnon tunneilta? Kenties muistat mainitun kirkolliskokouksen, kolminaisuusopin ja uskontunnustuksen? Riippuen uskonnosta, evankelisluterilainen tai ortodoksinen, muistot voivat erota. Mitä jää puuttumaan?

| Henri Järvinen

Teologista meditaatiota – Kirjaesittelyssä Light from Light: A Theological Reflection on the Nicene Creed

Robert Barronin Light from Light on teologinen johdatus Nikean uskontunnustukseen. Se yhdistää katolisen tradition ja selkeän opetuksen helposti lähestyttävällä tavalla.

| Minna Hietamäki

Nikea lähiluvussa: Kirjaesittelyssä Nikean uskontunnustus – Lyhyt johdatus

Phillip Caryn Nikean uskontunnustusta käsittelevän, alun perin vuonna 2023 julkaistun Nikean uskontunnustusta käsittelevän teoksen suomennos ilmestyi parahiksi Nikean 1700-vuotisjuhlavuodeksi. Caryn teoksen näkökulma on eräänlaisessa Nikean uskontunnustuksen lähiluvussa. Kirja etenee uskontunnustusta…

| Ella Sahivirta

Historia opettaa, mutta oppiiko kirkko? Kirjaesittelyssä Nikea 325: Jakamattoman kirkon perintö 2000–luvulla

Evankeliumien sanoma on universaali, mutta sitä julistava kirkko on jakautunut. Mitä nykykirkot voisivat oppia omasta historiastaan?