Parhaat tiedelinkit

Opit ja ekumenia Sivustolle kootaan tietoa Suomessa toimivien kristillisten kirkkojen ja yhteisöjen opeista, niiden keskinäisistä oppineuvotteluista sekä kirkkojen ja yhteisöjen välisen yhteistoiminnan organisaatioista.
Society of Biblical Literature -järjestö

Society of Biblical Literature -järjestön sivustolta löytyy järjestön tapahtumien ja julkaisujen lisäksi Raamatun alkukielten fontteja sekä monia hyödyllisiä linkkejä: raamatunkäännöksiä, käsikirjoituksia, tietoa raamatuntutkimuksen erityisaloista.

Martti Lutherin kootut teokset

Weimarer Ausgabe eli Martti Lutherin kootut teokset. Käytettävissä Helsingin yliopiston verkossa olevilta koneilta.

Filosofian ensyklopedia

Stanford Encyclopedia of Philosophy. Filosofian ensyklopedia, Stanfordin yliopiston yhdessä Suomen kansalliskirjaston kanssa ylläpitämä.

Grimm Deutsches Wörterbuch

Trierin yliopiston ylläpitämä Grimm Deutsches Wörterbuch. Vanhan saksan sananmerkitysten selvittämiseen.

Historiallinen sanomalehtikirjasto

Ylläpitäjä: Kansalliskirjasto. Kansalliskirjaston kokoelmista on digitoitu sanomalehtiä 1890-luvulle saakka, aikakauslehtiä ja pienpainatteita. Monipuoliset aineistot yhdistävät menneen ja nykyisyyden osaksi kansallista identiteettiämme. Pääset suoraan lukemaan päivän sanomalehtiä – 150 vuoden takaa.

Agricola – Suomen historiaverkko

Ylläpitäjä: Turun yliopisto. Agricola on sähköinen ”ABCkiria” historiaan ja sen tutkimukseen. Se on historian laitosten, arkistojen, seurojen, museoiden ja kirjastojen yhteishanke. Muun muassa tapahtumakalenteri, kirja-arvosteluja, blogeja ja Suomen historian lähteitä aikajärjestyksessä.

Teologian opetus amerikkalaisissa korkeakouluissa

Laaja uskonnon opetusta ja tutkimusta koskeva sivusto, jota ylläpitää Wabash Center. Sivusto tarjoaa resursseja teologian opetukseen amerikkalaisissa korkeakouluissa. Sivuilta löytyy paljon hyödyllisiä linkkejä.

Amerikkalaisten kirjastojen digitoitua materiaalia

The Cooperative Digital Resources Initiative of the American Theological Library Association and Association of Theological Schools is a repository of digital resources” eli amerikkalaisten kirjastojen digitoitua materiaalia, erit. uskonnon tutkimukseen liittyvää lähdeaineistoa (karttoja, käsikirjoituksia, valokuvia yms.)

Index theologicus

Index theologicus on Saksan yliopistojen yhteinen artikkelitietokanta (journaalit ja kokoomateokset). Haku saksaksi tai englanniksi.

Teologisten tiedekuntien yhteistyösivu

Heidelbergin yliopiston teologisen tiedekunnan ylläpitämä suurten tutkimuspainotteisten teologisten tiedekuntien yhteistyösivu. Painopistealueina tohtoriopiskelijoiden vaihto, Templeton-väitöskirjapalkinto sekä FIIT-tutkijakollegium.

Kirkkojen maailmanneuvosto

Kirkkojen maailmanneuvoston sivuilla on muun muassa hyvät linkit jäsenkirkkojen nettisivuille sekä luotettavaa perusinformaatiota niistä.

Ekumenian tutkimus

Rooman Centro pro unionen -sivuilla on ekumenian tutkimukseen liittyviä tietokantoja ja bibliografioita. Sivut latautuvat melko hitaasti.

Kamu

Kreikan kielen nettioppimisympäristö

Hemmo

Heprean perusopetuksen monimuoto-oppimisympäristö

Kopteri

Kopteri on Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan vuoden 2004 koptin kurssia varten sovitettu sanaston harjoitteluohjelma, jonka avulla on mahdollista treenata kurssin sanastoa interaktiivisesti.

Ihminen ja yhteisö Uuden testamentin maailmassa

Verkkojulkaisu valottaa Uuden testamentin ajan sosiaalisia instituutioita, arvoja ja käyttäytymistä. Sivuilta löytyy tietoa mm. antiikin ajan perheistä, avioliittomalleista, seksuaalisista normeista ja uskomuksista sekä orjuudesta.

Kristinuskon ja juutalaisuuden juuret: arkeologian näkökulma

Sivuilla voit katsella opetusvideosarjan Kristinuskon ja juutalaisuuden juuret: arkeologian näkökulmia jaksoja, joiden yhteispituus on lähes 3½ tuntia. Videot käsittelevfät seuraavia aiheita: Israelilaisten maahantulo, Varhainen monarkia, Monarkian nousu ja tuho, Juutalaisuuden synty, Hellenismi, Juutalaisuuden monimuotoisuus, Synagogalaitos, Herodes Suuri, Jeesuksen ajan Galilea, Jeesuksen jalanjäljillä.

Gnostilaisuus ja varhaiskristillinen kulttuuri

Sivustolla esitellään myöhäisantiikin uskonnollisia ajattelijoita ja ryhmiä, joita kirkkoisät yleisesti kutsuivat gnostikoiksi ja jotka he tuomitsivat harhaoppisiksi. Heidän oppejaan ja myyttejään on myöhemmin alettu kutsua gnostilaisuudeksi.

Gnosticism and Early Christian Culture

Gnostilaisuus ja varhaiskristillinen kulttuuri -sivusto englanniksi

Kreikankielinen UT online (Perseus)

Saitilla myös Liddellin-Scottin sanakirja. Useita vaihtoehtoja kreikankielisen tekstin esittämiseen. Valitse oikealta otsikon Display Preferences alta Greek Display -kohdasta Unicode (precombined) ja View by Default -kohdasta Original Language.

Kreikankielinen UT (0,4 Mt) ja VT (1,7 Mt) word-tiedostoina
Kreikankielinen UT, kaikki sanat määritelty

Hakutoimintoja; ei mitään erityisfonttitarpeita (toteutettu kuvina). Erittäin kätevä myös konkordanssina, sillä etsii halutun sanan kaikki esiintymät UT:ssa. (Kamu ei ole tarkastanut morfologisten määritelmien oikeellisuutta…)

Wescott-Hortin kreikankielinen UT vuodelta 1881 äänitiedostoina

Lukijana Marilyn Phemister. Tiedostomuoto mp3 tai real audio.

Kreikankielinen VT online (Frankfurtin yliopisto)

Saitilla erilaisia hakumahdollisuuksia.

TLG – Thesaurus Linguae Graecae

Lähes kaiken kreikaksi kirjoitetun tekstin 1400-luvulle asti sisältävä ”aarreaitta”. TLG:tä voi käyttää yliopiston verkkoon kytketyiltä koneilta, myös kotikoneelta. TLG:n peruskäytöstä on saatavilla suppea suomenkielinen ohje pdf-muodossa.

New Testament Gateway ja Old Testament Gateway

Runsaasti linkkejä mitä erilaisimpiin nettiresursseihin mukaanlukien erilaisia itseopiskeluympäristöjä.

Albertan yliopisto, Kanada

Kokoelma linkkejä alkukielisiin teksteihin ja käännöksiin.

Kreikan itseopiskeluun: Greek Grammar on the Web
Suomen vuosien 1992 ja 1933/38 raamatunkäännökset

Suomen vuosien 1992 ja 1933/38 raamatunkäännökset ev.lut. kirkon sivuilla.

Raamatunkäännöksiä ja alkutekstejä

Mukava valikoima eri kielisiä raamatunkäännöksiä ja alkutekstejä. Myös tietoja sanojen kieliopillisista määritelmistä. (Heprean näkymisessä havaittu hieman ongelmia; kreikkalaiset tekstit ilman lukumerkkejä.)

Internet Ancient History Sourcebook
Forum Romanum

Hyvät Rooma-aiheiset sivut. Erityisesti Corpus Scriptorum Latinorum on kätevä, vaikkakin hieman suppea.

The Latin Library

Samankaltainen kuin Forum Romanum -sivut. Kätevä, mutta suppea.

Teologian sanakirja

Seppo A. Teinosen teologian sanakirja, 7. 400 termiä selityksineen, elektroninen aineisto