| Henri Järvinen |

Teologista meditaatiota – Kirjaesittelyssä Light from Light: A Theological Reflection on the Nicene Creed

Robert Barronin Light from Light on teologinen johdatus Nikean uskontunnustukseen. Se yhdistää katolisen tradition ja selkeän opetuksen helposti lähestyttävällä tavalla.

Robert Barron on yksi aikamme tunnetuimmista katolisista teologeista ja eräänlainen julkinen ajattelija varsinkin Yhdysvalloissa. Hänen kykynsä yhdistää perinteinen katolinen teologia, kulttuurinen analyysi ja visuaalisesti vaikuttava mediailmaisu on tehnyt hänestä poikkeuksellisen suositun hahmon erityisesti akateemisen maailman ulkopuolella. Barronin suosio ei perustu provokaatioihin, vaan hänen älyllisesti rehelliseen ja erinomaisesti monikanavaista mediaa hyödyntävään tapaansa kommunikoida vaikeitakin teologisia teemoja kansantajuisesti. Esimerkiksi hänen vierailunsa suositussa Lex Fridman -podcastissa sai nopeasti useita miljoonia kuunteluita. Hän on esimerkki siitä, että teologinen syvyys ja kansanomaistettu ilmaisu eivät ole toistensa vastakohtia. Tämä on oivallus, josta monien teologien kannattaisi ottaa oppia: totuus ei menetä arvoaan tullessaan ymmärrettäväksi, eikä mysteeri hälvene, kun sitä lähestytään lempeällä selkeydellä.

Barronin Light from Light: A Theological Reflection on the Nicene Creed on tästä yhdistelmästä hyvä esimerkki. Teoksessa hän käy läpi Nikean uskontunnustuksen kohtia systemaattisen teologian keinoin, mutta samalla kutsuu lukijaa tarkastelemaan teemaa hengellisesti. Uskontunnustus ei Barronille ole pelkästään opillinen yhteenveto, vaan hengellinen kartta, joka ohjaa kohti Jumalan salaisuutta. Barronin kokonaisuus noudattelee varsin perinteisesti katolisen teologian klassisia näkökulmia ja nojaa vahvasti katolisen teologian auktoriteetteihin mm. Tuomas Akvinolaiseen sekä tämän ajan spiritualiteetin yleisteemoihin. Barron on samalla ekumeenisesti varsin avoin ja tukeutuu myös protestanttisten teologien tulkintoihin innostuneena. Kirjan sävy on opettavainen, mutta ei vaikea tai paasaava; sen perusvire on mystagoginen – uskon salaisuuteen johdattava ja älyllisesti innostava.

Robert Barron – Kuva: ARC Forum, CC0, via Wikimedia Commons

Yksi teoksen keskeisistä teologisista oivalluksista liittyy Kristuksen jumaluuteen. Nikean tunnustus käyttää kieltä ”valosta, valkeudesta, tosi Jumala tosi Jumalasta”, ja Barron näkee tässä enemmän kuin metaforan – hän lukee sen läpi koko patristisen tradition hengessä kristologisen valon metafysiikkana. Kristuksen jumaluus ei ole maallisen vallan absoluutiota, vaan se ilmenee nimenomaan lahjoittavana, itseään ulos säteilevänä valona. Tämä kirkastaa Jumalan olemusta radikaalisti: Jumala ei ole maailman kilpailija tai sen ulkopuolinen valtias, vaan itsensä lahjoittava lähde, joka vetää kaikkea kohti osallisuutta omaan elämäänsä.

Toinen tärkeä teema on Barronin ajatus siitä, että usko on ensisijaisesti evankeliumia ei etiikkaa. Tämä näkyy hänen tulkinnassaan Nikean tunnustuksen rakenteesta: uskontunnustus ei ala vaatimuksilla, vaan Jumalan toiminnalla luomisessa, pelastuksessa ja pyhityksessä. Tämä järjestys ei ole satunnainen, vaan heijastaa Jumalan armon ensisijaisuutta: usko ei ole ihmisen matka Jumalan luo, vaan Jumalan laskeutuminen ihmisen luo – erityisesti Kristuksen persoonassa.

Kolminaisuus ei siis ole sivulauseessa esitetty teoreettinen idea, vaan kristillisen elämän perusrakenne, joka näkyy esimerkiksi liturgiassa, rukouksessa ja eukaristisessa elämässä.

Kolmas näkökulma kirjassa on kolminaisuuden mysteerin tulkinta. Barron kirjoittaa, että kolminaisuus ei ole rationaalinen ongelma ratkaistavaksi, vaan rakkauden mysteeri elettäväksi. Isä, Poika ja Henki eivät ole vain oppikohdan objekteja, vaan he muodostavat yhteyden, johon kastetut on kutsuttu. Kolminaisuus ei siis ole sivulauseessa esitetty teoreettinen idea, vaan kristillisen elämän perusrakenne, joka näkyy esimerkiksi liturgiassa, rukouksessa ja eukaristisessa elämässä.

Light from Light ei ole ensisijaisesti systemaattisen teologian käsikirja vaan enemmänkin teologinen meditaatio, jossa oppi kohtaa rukouksen. Tässä yhteydessä näkyy nykypäivän katolisen teologian vahvuus. Siinä näkyy myös Barronin taito puhua yhtä aikaa kirkon traditiolle uskollisesti ja nykylukijalle avoimesti. Teos tarjoaa mallin teologialle, joka ei pelkää älyllistä painoa, mutta ei myöskään unohda sydämen kaipuuta – teologialle, joka todella säteilee valoa valosta.

Kirjoittaja

Linkit ja kirjallisuus

Robert Barron: Light from Light: A Theological Reflection on the Nicene Creed. Word on Fire Academic, 2021.