| Noora Koivulahti

Kirkas mystiikka – seminaari esseisti Juhani Rekolan elämäntyöstä ja perinnöstä

La 12.10. kello 9, Suvelan kappeli. Näkökulmia pappi ja esseisti Juhani Rekolan elämäntyöhön. Keskustelemassa mm. esseisti Antti Nylén, kielitieteilijä Janne Saarikivi sekä muusikot Jaakko Löytty, Kaija Pispa sekä Jukka ja Tove Leppilampi.

Juhani Rekola oli pappi ja tuottelias esseisti. Kirjailija hänestä tuli vasta yli 50-vuotiaana, mutta sitä ennen hän ehti kirjoittaa suomalaisiin sanomalehtiin yli vuosikymmenen ajan.

Rekola löysi kirjoitustyylinsä ja omimmat aiheensa 1960-luvun lehtiartikkeleissaan. Noihin vuosiin osui myös Rekolan elämänmuutos, jota hän kutsui heräämiseksi pimeään. Varmat totuudet ja laihat lohdutukset katosivat. Suhtautuminen kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen muuttui. Jokainen teos, joka kirkasti ja selvitti ihmisen osaa, oli Rekolalle uskonnollinen.

Seminaarin ohjelma:

10.00 Messu, liturgina Vilppu Huomo, saarna Antti Kujanpää. Musiikista vastaavat Jiri Kuronen ja Jaakko Löytty.

11.15 Lounas

12.00 Seminaarin avaus, Heimo Hatakka ja Vilppu Huomo.

12.10 Ajattelija, ystävä, aikalainen. Juhani Rekolan työtoverit Olli-Pekka Lassila ja Paavo Lounela muistelevat Tukholman-kollegaansa ja analysoivat hänen ajatteluaan.

13.15 Kahden maan kansalainen. Jaakko Löytty, Kaija Pispa ja Heimo Hatakka keskustelevat Juhani Rekolan taidekäsityksestä sekä siitä, millaiset eväät kristillinen usko antaa taiteen tekemiseen ja vastaanottamiseen.

14.15 kahvi

14.45 Majataloja, tietä ja sanoja. Jukka ja Tove Leppilampi sekä Jiri Kuronen esittävät Jukka Leppilammen ja Heimo Hatakan yhteisiä lauluja 30 vuoden ajalta ja taustoittavat niitä.

15.45 Kirkas mystiikka. Esseisti Antti Nylén, kielitieteilijä Janne Saarikivi ja Juhani Rekolasta väitöskirjaa valmisteleva Anne Sumela keskustelevat Juhani Rekolan uusimmasta kokoelmasta ja halusta löytää hengelliselle etsinnälle uusi kieli ja uudet käsitteet.

16.45 Seminaarin lopetus

Seminaari on ilmainen, mutta ruoka- ja kahvimaksu 10 euroa maksetaan käteisellä paikan päällä.