| Taina Kalliokoski

Ensimmäiset kansalliset teologian ja uskonnontutkimuksen päivät järjestetään maaliskuussa 2020

Mietitkö, mitä teologian ja uskonnontutkimuksen aloilla tällä hetkellä oikein tutkitaan ja mitä uskonnosta tiedetään? Vuoden kuluttua aiheeseen pääsee tutustumaan tiiviisti kahden päivän aikana. Ensimmäiset valtakunnalliset Teologian ja uskonnontutkimuksen päivät (TUTP) kokoavat yhteen aihepiirin tutkijoita 19.-20. maaliskuuta 2020 Helsingin Tieteiden talolle. Päivien sisältöön voi vaikuttaa nyt ehdottamalla työryhmien aihepiirejä.

Järjestäjinä toimivat teologian ja uskonnon alan tieteelliset seurat, joista kaikista on ihmisiä mukana järjestelytoimikunnassa. Ryhmää johtaa Itä-Suomen yliopiston käytännöllisen teologian professori Kati Tervo-Niemelä. Päiviä suunnitellaan kiinteässä yhteistyössä teologian ja uskonnon alan opetuksen ja tutkimuksen yksikköjen kanssa.

Tasokas teologian ja uskonnon tutkimus halutaan näkyväksi

– Ensimmäisten teologian ja uskonnontutkimuksen päivien tarkoitus on koota yhteen samoista teemoista kiinnostuneita tutkijoita ja auttaa ihmisiä verkostoitumaan, Tervo-Niemelä kertoo.

Tutkijat käyvät oman erityisalan konferensseissa maailmalla, mutta usein ei juuri tiedetä, mitä omassa kotimaassa tehdään. Kiinnostusta yleensä löytyy, mutta tiedon kulku saattaa katkeaa aikapulaan ja joskus seinään kahden tutkijanhuoneen välillä.

Toinen päivien keskeinen tarkoitus on nostaa tutkimusalaa julkisuudessa.

– Suomessa tehdään todella hyvää tutkimusta uskonnon ja teologian alalla. Sille on syytä saada yhteistä näkyvyyttä, linjaa Tervo-Niemelä.

– Toisaalta samalla voimme kutsua mukaan niitä tutkijoita, jotka toimivat muissa kuin teologian yksiköissä samojen uskontoon liittyvien aiheiden parissa, Tervo-Niemelä jatkaa.

Kolme pääpuhujaa tulee ulkomailta

Vaikka tapahtuma on kansallinen, tutkimusteemat ja puheenaiheet ovat maailmanlaajuisia. Pääpuhujiksi on kutsuttu kolme kovan luokan kansainvälistä nimeä.

Yhdeksi puhujaksi on lupautunut tohtori Shadi Hamid, joka on Yhdysvaltain ja islamilaisen maailman välisten suhteiden asiantuntija Brookings-instituutissa Washington D. C.:ssä. Mukaan ovat lupautuneet myös käytännöllisen teologian professori Elaine Graham Chesterin yliopistosta Englannista ja uskonnontutkimuksen professori Robert Orsi Northwestern yliopistosta Chicagosta.

– Uskonnontutkimus on kehittynyt, muuttunut ja monialaistunut viime vuosina. Metodiset innovaatiot olisi kiva saada näkyviin, Tervo-Niemelä kuvailee.

Idea yhteisistä päivistä otettu innolla vastaan

Idea omista tutkimuspäivistä heräsi Suomalaisessa teologisessa kirjallisuusseurassa (STKS), jossa ruvettiin miettimään vuosittain järjestettävää STKS:n symposiumia.

Tervo Niemela Kati kuva 2Professori Kati Tervo-Niemelä johtaa TUTP:ia valmistelevaa työryhmää. Kuva: UEF.

– On usein hankalaa saada ihmisiä paikalle pienempiin tapahtumiin, koska kaikki ovat kiireisiä. Monet tutkimusteemat ovat vanhan teologisten tieteiden oppiainejaon ylittäviä. Oli tarve yhteen kokoavalle instanssille, kertoo STKS:n puheenjohtajan toimiva Kati Tervo-Niemelä päivien taustasta.

Esimerkkiä otettiin muun muassa sosiologipäivistä ja historiantutkimuksen päivistä. Teologiset tieteelliset seurat kannattivat ideaa välittömästi.

– Kaikki, joiden kanssa on puhuttu tästä, ovat olleet kiinnostuneita ja pitäneet ajatusta todella tarpeellisena. Näin voidaan kohottaa omaa identiteettiä ja teologian ja uskonnontutkimuksen alan profiilia julkisesti.

Tervetulleita ovat uskonnon parissa työskentelevät, opiskelevat ja uskontoja tutkivat

Tapahtuma on suunnattu teologian ja uskonnontutkimuksen aloilla toimiville tutkijoille, jatko-opiskelijoille ja opiskelijoille. Tervo-Niemelä huomauttaa, että päivät voivat kiinnostaa myös pappeja, uskonnonopettajia ja järjestöihmisiä. Osallistumismaksu pyritään pitämään 50-60 euron suuruisena.

Ohjelma järjestetään konferensseille tyypilliseen tapaan: rinnakkaisissa teemoittain otsikoiduissa työryhmissä tutkijat pitävät esitelmiä ja keskustelevat. Työryhmäkutsu on auki ja aiheita voi ehdottaa 10.9.2019 asti. Ohjelmaan sisältyy myös konferenssi-illalliset.   

Lyhyesti

Mitä: Teologian ja uskonnontutkimuksen päivät 2020
Milloin: to-pe 19.-20.3.2020
Missä: Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki
Kielet: suomi, ruotsi, englanti.
Järjestäjät: Teologian ja uskonnon alan tieteelliset seurat
Seuraa: #TUTP2020
Lisätietoja: https://blogs.helsinki.fi/teologian-ja-uskonnontutkimuksen-paivat-2020/