| Katri Karhunen ja Heidi Rautalahti

Teologiasta tiedeviestintää jo 15 vuotta

teologiaLOGO15

Ystävänpäivänä 14.2.2019 Teologia.fi:n toimitus kutsui koolle tekijöitään juhlistamaan verkkojulkaisun 15-vuotista taivalta. Tilaisuudessa muistettiin erityisesti julkaisun pitkäaikaista toimituskunnan puheenjohtajaa Itä-Suomen yliopiston kirkkohistorian professoria Hannu Mustakalliota, joka siirtyy emeritukseksi 28.2.2019. Tilaisuudessa kuultiinkin Mustakallion kirjoittama historiikki Teologia.fi:n alkuvaiheista, jonka voi lukea tämän tekstin lopusta.

 

teologia1Hannu Mustakallio muistelemassa verkkojulkaisun vaiheita. Kuva: Teologia.fi

 

Myös muu toimitus muisteli julkaisun vaiheita matkan varrelta. Puheissa toistuikin se, miten julkaisun perimmäinen tavoite on pysynyt ansiokkaasti samana alusta saakka. Vuodesta 2007 Teologia.fi on tarjoillut teologian ja uskonnontutkimuksen ajankohtaista tutkimusta suurelle yleisölle, sekä poiminut uutisia tiedemaailmasta. Julkaisun seuraajat ovat taas koostuneet aina kirkon alan ammattilaisista ja yliopistomaailman toimijoista teologiasta kiinnostuneisiin lukijoihin. Opiskelijatoimituksen liittyessä osaksi toimituskuntaa vuonna 2017, Teologia.fi:n näkyvyys uutisvirrassa on myös kasvanut. Verkkojulkaisu on viime vuosina huomioinut myös sosiaalisen median seuraajiaan niin Facebookin, Instagramin ja nyt Soundcloudin puolella.

Yhtenä haasteena tulevaisuudelle nähtiin kuitenkin se, miten laajempi media voisi löytää julkaisun äärelle. Kuten tilaisuudessa puhunut ja kiitoksin muistettu toimituksen edellinen koordinaattori Pekka Rautio kommentoi, Teologia.fi tuo esille hyvin sen, miten hieno, moninainen ja merkityksellinen tutkimusalue teologian ala on. Teologia.fi verkkojulkaisulla on paljon annettavaa vieläkin suuremmalle yleisölle.

Julkaisun toimitustyö ja näkyvyys ovat osa teologisten tutkimusalojen tiedeviestintää, mikä usein liitetään osaksi yliopistojen ”kolmanneksi tehtäväksi” nimettyä tavoitetta. Tämä ympäröivän yhteiskunnan palvelemisen tavoitteen toteutuminen tulee siis mahdollistaa seuraavatkin viisitoista vuotta.

Teologia.fi onnittelee lämpimästi 15-vuoden ajalta kaikkia tekijöitään, joiden arvokas työpanos on vienyt julkaisua eteenpäin yhä laajenevan yleisön luo.

Professori Hannu Mustakallion kirjoittaman historiikin kautta pääsee tutustumaan Teologia.fi taustoihin tarkemmin: pdfTeologia.fi_-15-vuotisartikkeli_2019.pdf