| Pekka Rautio

Ortodoksia 58 ilmestyy teemalla ”Kansallisuus ja kieli”

ortodoksia teologia

Ortodoksian uusi numero 58 teemalla Kansallisuus ja kieli ilmestynyt

Vuoden 2018 numero, Ortodoksia 58, julkaistaan teemalla ”Kansallisuus ja kieli”. Kirja ilmestyy Joensuussa 25.–26.9. pidettävien Papiston päivien yhteydessä. Julkistamisen jälkeen myös julkaisun sähköinen open access -rinnakkaisversio julkaistaan Ortodoksian verkkosivuilla, osoitteessa ortodoksia.fi.

Uudessa numerossa pohditaan kielen ja kansallisuuden monisäikeisiä yhteyksiä muun muassa suomalaisessa ja armenialaisessa kontekstissa. Oman lisänsä julkaisuun tuo Suomen ortodoksisen kirkon juhlavuosi – kirkkokunnan asetuksen ja pappiskoulutuksen satavuotismuisto, josta Itä-Suomen yliopistossa järjestetyn juhlaseminaarin esitelmät ja paneelikeskustelu sisältyvät numeroon. Perinteiseen tapaan Ortodoksiassa on julkaistuna myös tutkimusesittelyjä ja kirja-arvioita.

Ortodoksia on ortodoksisen kirkon ajatteluun, opetukseen ja perinteeseen keskittyvä vertaisarvioitu aikakauskirja, jota julkaisevat yhteistyössä Ortodoksisten pappien liitto (OPL) ja Itä-Suomen yliopiston ortodoksisen teologian koulutusohjelma. Julkaisu ottaa vastaan kotimaisten ja kansainvälisten teologian, historian ja taiteitten alojen asiantuntijoiden artikkeleita sekä puheenvuoroja ajankohtaisista kysymyksistä, uusimman akateemisen tutkimuksen esittelyjä ja kirja-arvosteluja. 

Ortodoksia on ainoa akateemisesti profiloitunut ortodoksisen teologian julkaisu Suomessa, ja samalla se on myös yksi maamme vanhimmista teologisista aikakauskirjoista. Ensimmäinen Ortodoksia ilmestyi vuonna 1933. Vuodesta 2016 alkaen Ortodoksia on ilmestynyt painettuna (ISSN 0355-5690) sekä avoimena rinnakkaisjulkaisuna verkossa. Vuodesta 2018 alkaen Ortodoksia käyttää Tieteellisten seurain valtuuskunnan vertaisarviointitunnusta ja on luokiteltu Julkaisufoorumin tasolle 1.

Julkaisun yhteyshenkilö: päätoimittaja Pekka Metso, pekka.metso@uef.fi

ortodoksia teologia