| Pekka Rautio

Eksegetiikan suurkonferenssi päättyi: raamatuntutkimuksen monitieteellisyys vahvasti esillä

Outi Helsinki2 ingressi

Suomen historian suurin teologian alan konferenssi keräsi Helsingin yliopistolle 30.7.–3.8. yhteensä 1043 tutkijaa yli 50 eri maasta. Euroopan ja Pohjois-Amerikan ohella vieraita oli myös Aasiasta, Afrikasta, Etelä-Amerikasta ja Australiasta. Viiden päivän aikana järjestettiin noin 240 eri tilaisuutta, joissa pidettiin yli 800 esitelmää.

Outi Helsinki2Dosentti Outi Lehtipuu on valittu ensimmäisenä suomalaisena Euroopan raamatuntutkimuksen seuran EABS:n puheenjohtajaksi. Kuva: Ville Mäkipelto.

Konferenssin avajaistilaisuudessa Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa toimivien Suomen Akatemian tutkimuksen huippuyksikköjen edustajat pohtivat, millaisia muutoksia raamatuntutkimuksessa on tapahtunut ja millaisia muutoksia he toivoisivat alalla tulevaisuudessa tapahtuvan.

Avajaiskeskustelu heijasteli konferenssin tieteidenvälistä luonnetta, sillä äänessä olivat paitsi raamatuntutkijat myös systemaattisen teologian, erityisesti patristiikan, ja arkeologian edustajat.

Pääasiassa asiantuntijoille suunnattu konferenssi sisälsi myös suurelle yleisölle avoimia tilaisuuksia, jotka järjestettiin yliopiston Tiedekulmassa.

Yleisötilaisuuksissa dosentti Ruth Illmanin johtama tutkimusryhmä esitteli Suomen juutalaista kulttuuria, professori Bezalel Porten (Jerusalemin heprealainen yliopisto) kertoi Egyptissä Elefantinen-saarella suorittamistaan arkeologisista kaivauksista ja niissä löytyneestä varhaisesta juutalaissiirtokunnasta. Lisäksi varhaiskristillisyyden tutkijat Paula Fredriksen (Bostonin yliopisto) ja Adele Reinhartz (Ottawan yliopisto) keskustelivat historiallisen ja teologisen näkökulman eroista muun muassa Paavalin kirjeiden ja Johanneksen evankeliumin tutkimuksessa. Emeritaprofessori Raija Sollamo ja emeritusprofessori Antti Marjanen (Helsingin yliopisto) puhuivat puolestaan urastaan ja pohtivat suomalaisen eksegetiikan asemaa kansainvälisessä tutkimuksessa.

− Konferenssin järjestelyt onnistuivat erinomaisesti ja niin vieraat kuin järjestäjät olivat tyytyväisiä tapahtuman antiin. Monissa käytännön asioissa oli apuna teologisen tiedekunnan opiskelijoita, jotka pääsivät aitiopaikalta seuraamaan, mitä suuressa kansainvälisessä kokouksessa tapahtuu niin näyttämöllä kuin kulisseissa, dosentti Outi Lehtipuu järjestelytoimikunnasta kertoo.

Konferenssin järjestivät alan suurimmat kansainväliset järjestöt, amerikkalainen Society of Biblical Literature ja eurooppalainen European Association of Biblical Studies. Jälkimmäinen järjestö piti konferenssissa myös vuosikokouksensa, jonka aikana järjestön uusi puheenjohtaja dosentti Lehtipuu aloitti kolmivuotisen kautensa.