| Pekka Rautio

Teologit ja terveydenhuollon asiantuntijat pohtivat vallan teemoja Karjalan teologisen seuran symposiumissa 12.–13.2. Joensuussa

KTS3 logo

Karjalan teologinen seura (KTS) järjestää Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa 12. – 13.2.2018 symposiumin, jonka teemana on Valta. Symposiumissa on esillä avoin ja piilevä vallankäyttö yhteiskunnassa, luterilaisessa ja ortodoksisessa kirkossa sekä terveydenhuollossa.

Symposiumi on tarkoitettu teologian opiskelijoille, seurakuntien työntekijöille, sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille ja työntekijöille sekä kaikille muille aiheesta kiinnostuneille. Se kokoaa siis yhteen monien eri alojen väkeä.

KTS:n yhteistyökumppaneina ovat yliopiston lisäksi Kuopion ja Mikkelin luterilaiset hiippakunnat sekä Kuopion ja Karjalan ortodoksinen hiippakunta.

Symposiumissa esiintyy tälläkin kertaa nimekäs asiantuntijajoukko. Tarkemmat tiedot selviävät KTS:n kotisivuilta https://www.karjalanteologinenseura.fi/symposiumi-2018/..

Ensimmäisen iltapäivän ohjelma on valmisteltu yhdessä terveystieteiden tiedekunnan kanssa. Kokonaisuus muodostaa eettisen teemapäivän, jonka aikana käsitellään ajankohtaisia terveydenhuollon kysymyksiä potilaiden, lääkärien ja hoitajien sekä poliittisten päätöksentekijöiden näkökulmasta.

Teeman Rahat vai henki? pohdinta käynnistyy näyttelijäohjaaja Tero Sarkkisen esittämällä syöpäpotilaan tarinalla. Sen pohjalta ylilääkärit Juha Mustonen, Minna Kiljunen ja Liisa Sailas arvioivat lääkärin ratkaisuvaltaa ja siihen liittyviä eettisiä ongelmia. Jakson lopuksi kansanedustajat Krista Mikkonen, Merja Mäkisalo-Ropponen ja Tapani Tölli pohtivat poliitikon vastuuta ja vaikutusta terveydenhuollon resurssien jaossa.

Muita alustuksia symposiumissa pitävät professorit Pertti Haapala, Matti Tolvanen, Jaana Vuori ja Lauri Thurén sekä dosentit Tarja Kvist, Jari Jolkkonen ja Teuvo Laitila, emeritapäätoimittaja Reetta Meriläinen, teologian tohtori Teemu Kakkuri ja toiminnanjohtaja Timo Lappalainen.

Symposiumiin on vapaa pääsy Itä-Suomen yliopiston opiskelijoilla, jatko-opiskelijoilla ja henkilökunnalla sekä KTS:n jäsenillä ja sen kannatusjäseninä olevien yhteisöjen kuten seurakuntien työntekijöillä. Muilta peritään 20 euron osanottomaksu.

Kaikkien osanottajien toivotaan ilmoittautuvan etukäteen 31.1.2018 mennessä sähköisellä lomakkeella, joka löytyy KTS:n kotisivuilta http://www.karjalanteologinenseura.fi/.

***

Karjalan teologinen seura on Joensuussa 2003 perustettu tieteellinen seura. Se on järjestänyt vuodesta 2005 lähtien yhteensä kuusi symposiumia. Edellisen kerran, helmikuussa 2016 teemana oli Kuolema. Silloin etukäteen ilmoittautuneita osanottajia oli ennätysmäärä, noin 320 henkeä. Symposiumeista onkin tullut KTS:n tärkein toimintamuoto ja eräänlainen tavaramerkki.

Tiedustelut: sihteeri Asser Spoof, ktssihteeri@gmail.com, puh. 044 05537 37; professori Hannu Mustakallio, hannu.mustakallio@uef.fi, puh. 040 531 3214.

valta juliste final