| Pekka Rautio

Monien uskontojen ja katsomusten Suomi -seminaari 2.2.2017

suomi100

Monien uskontojen ja katsomusten Suomi

De många religionernas och åskådningarnas Finland

Kansallismuseon Ateljee-juhlatila

(Mannerheimintie 34, 00100 Helsinki)

Seminaarissa julkaistaan sekä suomeksi että ruotsiksi artikkelikokoelma, jonka keskiössä on katsomuksellisen moninaisuuden ja uskonnonvapauden kehittyminen maassamme eri katsomusten sekä yhteiskunnan välisen vuorovaikutuksen näkökulmasta. Artikkelikokoelmat julkaistaan verkosta vapaasti ladattavana e-kirjoina. Tilaisuudessa tarkastellaan pohjoismaiden uskonto- ja katsomusmiljöitä uskonnonvapauteen ja eri uskonto- ja katsomusperinteiden vuorovaikutukseen luodaten, sekä keskustellaan teoksessa esiin nousevista teemoista pohjoismaisessa ja eurooppalaisessa perspektiivissä.

Tilaisuuden kieli on englanti.

Alustava ohjelma:

klo 13 Tilaisuuden ja Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon avaus: Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala             

klo 13.10 Artikkelikokoelman esittely: toimittajakunta Ruth Illman, Kimmo Ketola, Jussi Sohlberg ja Riitta Latvio

klo 13.30 Pohjoismaiset puheenvuorot: dialogiasiantuntijat Helene Egnell (Ruotsi) ja Anne Hege Grung (Norja)

 

klo 14.30 Kahvi

 

klo 14.50 Suomalaiset puheenvuorot: dosentti Jyri Komulainen; tutkijat Dr Ali Qadir & Dr Tatiana Tiayinen-Qadir

klo 15.30 Paneeli- ja yleisökeskustelu, juontaa Ruth Illman

 

Tohtori Helene Egnell johtaa Tukholmassa toimivaa Ruotsin kirkon uskontodialogin keskusta. Keskuksen tehtävänä on edistää Tukholman hiippakunnassa yhteistyötä ja hyviä suhteita kristinuskon ja muiden uskontojen välillä. Toinen pääpuhuja, tohtori Ann Hege Grung tulee Oslon yliopistosta. Grung on erikoistunut kristinuskon ja islamin vuoropuheluun ja tutkinut erityisesti sukupuolen merkitystä uskontodialogissa.

Monien uskontojen ja katsomusten Suomi -hanke ja -seminaari ovat osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Hanketta rahoittavat Otto A. Malmin lahjoitusrahasto, Jenny ja Antti Wihurin säätiö, Svenska Kulturfonden (Finland 100 år), Donnerska Institutet ja Kirkon tutkimuskeskus.

Hankkeen toteuttavat Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry, Åbo Akademi/Donnerska Institutet ja Kirkon tutkimuskeskus.

Ilmoittautumiset kahvitarjoilun vuoksi 31.1. mennessä osoitteeseen info@kulttuurifoorumi.fi

Tervetuloa!

suomi100