| Pekka Rautio

Ensimmäistä kertaa historiassa: Teologian tohtorien koulutus alkaa Kiinassa (7.9.2016)

00 placeholder

Kiinan protestanttisen kirkon teologinen keskus, Nanjingin teologinen seminaari aloittaa syyskuussa teologian tohtorien koulutuksen ensimmäistä kertaa manner-Kiinan historiassa. Nelivuotiseen ohjelmaan hyväksyttiin kolme tohtorikoulutettavaa systemaattisen teologian oppiaineeseen. Teologian muut oppiaineet tulevat todennäköisesti mahdollisiksi tulevaisuudessa.

Teologisen tiedekunnan osaamisella tärkeä rooli tohtoriohjelman startissa

Koulutuksen opettajina ja väitöskirjojen ohjaajina toimivat Nanjingin seminaarin apul.prof. Abraham Chen Yongtao, joka väitteli 2014 Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa, prof., dekaani Joshua Cho Hong Kongin Baptistisesta seminaarista sekä prof. Miikka Ruokanen Helsingin yliopistosta.

– Kiinan rekisteröidyissä seurakunnissa on noin 35 miljoonaa kristittyä ja vuosittain kastetaan yli miljoona uutta aikuista kristittyä. Saman verran on uskovaisia myös rekisteröimättömissä ns. kotiseurakunnissa, joten Kiinan protestanttien kokonaismäärä on noin 70 miljoonaa. Kirkolla on 24 teologista seminaaria, mutta ulkomailla koulutettuja tohtoreita on vain muutama. Nyt alkanut uusi ohjelma täyttää tätä suurta aukkoa, Miikka Ruokanen kertoo.

Tohtoriohjelman koordinaattori, Nanjingin teologisen seminaarin opintoasioiden dekaani Lin Manhong toteaa, että tohtoriohjelmaa on kaivattu ja suunniteltu jo kauan:

-Kiinan kirkon suurin haaste on saada kasvavalle kirkolle entistä paremmin koulutettuja työntekijöitä. Tarvitsemme kipeästi korkeimman teologisen koulutuksen saaneita henkilöitä, jotka voivat tulevaisuudessa toimia kirkon johtotehtävissä sekä pappien kouluttajina teologisissa seminaareissa. Samalla haluamme edistää kiinalaista teologista ajattelua ja vahvistaa yhteyksiä Kiinan älymystöön ja yhteiskuntaan.

Teologian tohtoriohjelma NanjingKuvassa tohtoriohjelman väitöskirjojen ohjaajat, professori Joshua Cho (toinen vas.), apulaisprofessori Abraham Chen Yongtao (keskellä) sek professori Miikka Ruokanen (toinen oik.). Tri Lin Manhong (ensimmäinen vas.) ja Liu Wei (ensimmäinen oik.) ovat uuden ohjelman koordinaattoreita Nanjingissa.