| Pekka Rautio

Ekumeenisen työn tulokset arvioitavana 25.–30.8. kulttuurikeskus Sofiassa

Teologia.fi

Euroopan ekumenian tutkimuksen seuran, Societas Oecumenican 19. konferenssi pidetään 25.–30.8. Kulttuurikeskus Sofiassa, Vuosaaressa. Kokouksen pääaiheena on ekumenian tulosten hyväksyminen ja vastaanotto (Recognition and Reception in Ecumenical Relations).

− Kirkkojen ekumeenisen työn tuloksena on syntynyt suuri joukko teologisia asiakirjoja ja päätöksiä, jotka vaikuttavat kirkkojen elämässä eri tavoin. Ekumenian käsitteet: ”hyväksyvä tunnustaminen” (recognition) ja ”vastaanotto” (reception) kuvaavat tämän teologisen työn vaikuttavuutta ja läpäisevyyttä kirkkojen opetuksessa ja elämässä, ekumeniikan professori Risto Saarinen kertoo konferenssin tiimoilta.

Nyt järjestettävän kokouksen tavoitteena on arvioida ekumeenisen työn vaikuttavuutta sekä pohtia kirkkojen opetuksellisen muutosprosessin keinoja ja päämääriä yleisemminkin.

− Tarkoituksenamme on tieteellisen yhteydenpidon ohella vaikuttaa myös kirkkojen ekumeeniseen työhön, sillä monet osallistujat ovat aktiivisia toimijoita kirkkojen neuvotteluprosesseissa. Lisäksi matkustamme lauantaina 27.8. Tallinnaan tutustumaan sikäläiseen ekumeniaan, Saarinen jatkaa.

Kokouksen pääpuhujana on prof. Marcel Hénaff (University of California, San Diego). Hän käsittelee esityksessään totuuskysymyksiä ja sovinnontekoa ekumeenisessa dialogissa. Hénaffin kirja The Price of Truth on yksi viime vuosien keskustelluimpia teoksia aihepiiristä.

Vuonna 1978 perustettu Societas Oecumenica on eurooppalaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten ekumenian tutkijoiden yhteyselin. Se pitää yhteyttä eurooppalaisten toimijoiden kesken ja tarjoaa tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa tietoa ekumeniasta.

Kokouksen järjestäjinä toimivat teologisen tiedekunnan Järki ja uskonnollinen hyväksyminen (Centre of Excellence in Reason and Religious Recognition) -tutkimuksen huippuyksikkö sekä professori Risto Saarisen johtama ekumenian akatemiahanke.

Helsingin kokoukseen odotetaan noin 80 osanottajaa yli 20 Euroopan maasta.

Lisätietoja konferenssista:

http://www.societasoecumenica.net/

@SocOecumenica