| Pekka Rautio

Uskontososiologian muutostrendeihin pureudutaan elokuussa Helsingissä

shore

shore wide

Kansainvälisen konferenssin aiheina ovat muun muassa uskonnollinen radikalismi, maahanmuuttajanuorten uskonnollisuus, nuorten uskonnolliset identiteetit sekä uskonto ja uskonnottomuus eri sukupolvien elämänkaarten aikana.

Helsingin yliopistolla järjestetään 17.–19.8.2016 kansainvälinen uskontososiologian konferenssi: 23rd Nordic Conference for the Sociology of Religion. Konferenssissa tarkastellaan sekä teoreettisesti että empiirisesti uskonnollisen kentän muutoksia, niitä selittäviä tekijöitä sekä muutosten merkityksiä yksilölle, uskonnollisille ja sekulaareille yhteisöille sekä yhteiskunnalle laajemminkin.

Eräänä keskeisimpänä temaattisena nimittäjänä on uskonnon yksilöllistyminen ja kokemuksellistuminen.

Konferenssin pääpuhujista Lausannen yliopiston uskontososiologian professori Jörg Stolz tarjoaa uusimpia tutkimuksellisia näkökulmia Euroopan muuttuvaan uskonnolliseen kenttään ja Bostonin yliopiston uskontososiologian professori Nancy Ammerman arkipäiväisen eletyn uskonnon sosiaalisiin rakenteisiin ja käytäntöihin.

Kotimaisista nimistä suurelle yleisölle tunnetuin puhuja on Helsingin yliopiston kirkkososiologian professori Anne Birgitta Pessi, jonka johtama Myötätunnon mullistava voima -tutkimushanke on herättänyt suurta kiinnostusta ja huomiota niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Kilpailukyvyn ja inhimillisyyden suhteita luotaavan hankkeen ohella Pessin tutkimusintressit liittyvät muun muassa kansalaisyhteiskuntaan ja vapaaehtoistyöhön.

Keskiviikkona 17.8. Pessi tarkastelee konferenssin avajaisten yhteydessä prof. Courtney Benderin (Columbia University) kanssa hyvinvoinnin käsitettä.

Lisätietoja:

Kirkkososiologian professori (ma.) Kati Niemelä, Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta,
puh. 02941 40927, s-posti: kati.niemela@helsinki.fi

Kirkkososiologian tutkijatohtori Jenni Spännäri, Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta,
puh. 040 585 7872, s-posti: jenni.spannari@helsinki.fi

http://blogs.helsinki.fi/ncsr-2016/

https://twitter.com/NCSR2016 #NCSR2016

https://www.facebook.com/events/1211246725608143/

Konferenssin järjestää Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan käytännöllisen teologian osaston kirkkososiologian oppiaine. Konferenssiin on saapumassa arviolta noin 150 osallistujaa.

Tervetuloa mukaan!