| Pekka Rautio

Karjalan teologisen seuran yleisöillat 15.3. ja 19.4.

KTS3 logo

Tervetuloa Karjalan teologisen seuran tapahtumiin:

Tiistaina 15.3. klo 18.00 yleisöilta, Itä-Suomen yliopisto, Agora-rakennuksen luentosali AG 101. Dosentti Jyrki Paaskoski alustaa aiheesta Inkerin kirkon neljä vuosisataa.

Inkeri on lännen luterilaisen ja idän ortodoksisen kulttuurin raja-aluetta, jonka omistamisesta länsi ja itä ovat taistelleet vuosisatojen ajan. Kansa ja kirkko ovat joutuneet kestämään sotien hävitykset ja aloittamaan elämänsä yhä uudestaan alusta.

Esitelmässä tarkastellaan Inkerin kirkon rakentumista, tuhoutumista ja uutta nousua 1600-luvun alusta 2000-luvun alkuun. Siinä pohditaan, mikä merkitys luterilaisuudella on ollut inkeriläisten identiteetille eri aikoina. Tavoitteena on liittää Inkerin kirkon vaiheet osaksi pitkän aikavälin historiallisia tapahtumia ja pohtia, mitä historian saranakohdat ovat merkinneet inkeriläisille ja heidän uskonnolliselle elämälleen.

Esitelmä perustuu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toukokuussa 2015 julkaisemaan kirjaan Inkerin kirkon neljä vuosisataa. Kansa, kulttuuri, identiteetti (toim. Jouko Sihvo & Jyrki Paaskoski).  

 

Tiistaina 19.4. klo 18.00 yleisöilta, Agora-rakennuksen sali AT 100. Professori emeritus Gustav Björkstrand alustaa aiheesta John Vikström arkkipiispana 1982 – 1998.

John Vikström oli luterilaisen kirkon piispana yhteensä 28 vuotta. Hänet valittiin 1970 ruotsinkielisen Porvoon hiippakunnan johtoon ja 1982 arkkipiispaksi, ja hän hoiti virkaansa vuoteen 1998 saakka. Vikströmin arkkipiispakaudella monet kirkolliset uudistushankkeet vietiin päätökseen. Kirkko sai uuden virsikirjan, raamatunkäännöksen ja kirkkolain sekä ensimmäiset naispapit. Sen kansainväliset ja ekumeeniset suhteet vahvistuivat merkittävästi. Vikström osallistui aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja nosti kirkon sosiaalieettistä profiilia erityisesti 1990-luvun lamavuosina.

Gustav Björkstrand on toiminut Åbo Akademin käytännöllisen teologian professorina ja rehtorina sekä Porvoon hiippakunnan piispana. Hän on saanut valmiiksi John Vikströmin elämäkerran, joka julkaistaan kuluvan vuoden aikana sekä ruotsiksi että suomeksi.
 

Lisätietoja: Karjalan teologinen seura

KTS3 logo