| Pekka Rautio

Seminaari Lutherin suhteesta juutalaisuuteen ja islamiin 9.10. Åbo Akademissa

Luterilainen maailmanliitto irtisanoutui vuoden 1984 Budapestin yleiskokouksessaan Martti Lutherin juutalaisvastaisista kirjoituksista, ja raamatuntutkimus on vahvistanut ymmärrystä kristinuskon juutalaisesta taustasta.

Merkkipaalu juutalais-kristillisten suhteiden parantamisessa on myös Vatikaanin II konsiilin asiakirja Nostra Aetate, jonka 50-vuotisjuhlaa tänä vuonna on vietetty. Dialogia on käyty vuosikymmeniä. Antisemitismi on kuitenkin jälleen viime vuosina vahvistunut merkittävästi myös Euroopassa. Myös islamofobia ja kristittyjen vainot ovat lisääntyneet huomattavasti. Vuoden 2001 iskut ovat osaltaan lisänneet kiinnostusta uskontojen välisten suhteiden historian ja nykypäivän suhteiden tutkimusta kohtaan. Lutherin juutalaisvastaisista kirjoituksista on kirjoitettu paljon, mutta vähemmän on syvennytty hänen kirjoituksiinsa turkkilaisista ja siitä, mitä me tänään voimme tästä kaikesta oppia.

Lähestyvä reformaation 500-vuotismerkkivuosi 2017 on osaltaan nostanut teeman tarkasteluun. Kun reformaation perintöä arvioidaan, on syytä kiinnittää huomiota niin valo- kuin varjopuoliin, kun tapahtumaketjun ja tekstien historiallista merkitystä ja antia nykypäivälle pohditaan. Åbo Akademissa perjantaina 9.10.2015 järjestettävä seminaari Martin Luther’s View on the Jews and Islam and the Contemporary Perspective tarjoaa suomalaisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden näkemyksiä aihepiiristä ja antaa aineksia aihepiirin jatkopohdintaan tilanteessa, jossa uskontojenvälinen kohtaaminen oman perinteen pohjalta on ajankohtaisempaa kuin koskaan myös Suomessa.

Tiedustelut: Tomi Karttunen (Kirkon ulkoasiain osasto, tomi.karttunen (at) evl.fi), Pekka Lindqvist (Åbo Akademi, pekka.lindqvist (at) abo.fi)

Ilmoittautuminen seminaariin viimeistään 25.9. Pekka Lindqvistille: pekka.lindqvist (at) abo.fi

Seminaarin ohjelma ohessa: (pdf-tiedosto)