| Pekka Rautio

Karjalan teologisen seuran illat syksyllä 2015

Keskiviikkona 16.9. klo 18.00 yleisöilta, Itä-Suomen yliopisto, Agora-rakennuksen luentosali AT 100. Professori Christos Karakolis (Ateenan yliopisto): Orthodox Theology versus Academic Biblical Scholarship? A Greek Perspective.

Kirkollisen teologian ja tieteellisen tutkimuksen suhde ei ole helppo missään päin maailmaa. Suomalaiseen keskusteluun tuo uutta valoa kreikkalainen näkökulma. Ateenan yliopiston Uuden testamentin professori Christos Karakolis kertoo, miten Kreikan ortodoksinen kirkko on onnistunut keskustelemaan tieteellisen raamatuntutkimuksen kanssa.

Christos Karakolis on tämän hetken tunnetuimpia ortodoksieksegeettejä maailmassa. Hän on opiskellut Tessalonikissa, Regensburgissa ja Tübingenissä sekä toiminut vierailevana professorina Bernissä, Münchenissä ja Oxfordissa. Karakolis kuuluu monen tieteellisen seuran johtoryhmään ja muun muassa Nestle – Alandin Uuden testamentin alkutekstin kansainväliseen toimituskuntaan.

Tiistaina 20.10. klo 18.00 yleisöilta, Itä-Suomen yliopisto, Agora-rakennuksen luentosali AT 100. TT Pauliina Kainulainen: Jeesus ja Äiti maa? Bolivialaisia näköaloja teologian olemukseen ja tehtävään.

Pauliina Kainulainen vieraili Boliviassa tutustumassa sikäläiseen Andien alkuperäiskansojen maailmankatsomuksesta ammentavaan filosofiseen ja teologiseen ajatteluun sekä kansalaistoimintaan. Mitä annettavaa Andien viisaudella on suomalaiselle metsän teologialle?

 

Torstaina 26.11. klo 18.00 yleisöilta, Itä-Suomen yliopisto, Agora-rakennuksen luentosali AT 100. Teol. lis., Isä Jarmo Hakkarainen: Pyhittäjä Johannes Siinailaisen teos Portaat hengellisen parantumisen askelmina.

Bysanttilaisen luostaritradition mukaan ihmisen askeesi sitoutuu Jumalan elämästä kasvavaan suureen myönteisyyteen. Jumala on ihmisen elämän ja rakkauden lähde. Siksi osallistuminen Jumalan elämään sisältää myös Hänen rakkautensa jakamisen. Elämän pyhyys merkitsee ihmisen olemassaolon ylentämistä, sen eheyden pelastamista, katoamattomaksi tekemistä ja kirkastamista.

 

Lisätietoja: Karjalan teologinen seura