| Pekka Rautio

Taistelu muistoista – sata vuotta armenialaisten kansanmurhasta: iltaseminaari Joensuussa 4.5.2015

Armenialaisten kansanmurha on jälleen ajankohtainen aihe tänä keväänä, kun sen alkamisesta lasketaan 24.4.2015 kuluneeksi sata vuotta. Siitä, mitä sata vuotta sitten tapahtui armenialaisille murenevassa osmani-imperiumissa, väännetään yhä kättä voimallisesti niin Lähi-idässä kuin muuallakin maailmassa. Kristittyjä armenialaisia ja heidän jälkeläisiään elää diasporassa edelleen ympäri Lähi-itää, Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.

Turkin hallitus kiistää armenialaisten kansanmurhan, ja heidän kohtalonsa ja asemansa onkin vuodesta toiseen pysynyt kivuliaana kysymyksenä maan politiikassa. Armenialaisaktivistien painostuksen myötä 22 maata, mukaan lukien Ranska, Venäjä ja 43 Yhdysvaltain osavaltiota, on tunnustanut kansanmurhan.

Ajankohtaisessa seminaarissa maamme parhaat asiantuntijat tarjoavat tuoreita näkökulmia armenialaiskysymykseen. Kiivas kiistely siitä, kuinka sadan vuoden takaisiin järkyttäviin tapahtumiin tulisi suhtautua, jatkuu yhä edelleen.

Asiantuntijapuhujat:

  • Professori Serafim Seppälä (Itä-Suomen yliopisto): Armenialaisten Auschwitz ja taistelu muistoista
  • Dosentti Svante Lundgren (Åbo Akademi): Kansanmurhan muut uhrit
  • Dosentti Teuvo Laitila (Itä-Suomen yliopisto): Muistojen valikointi: suru, identiteetti, politiikka ja kansanmurhan muistaminen.

Seminaari järjestetään Itä-Suomen yliopiston Agora-rakennuksessa (sali AG 101) klo 17.15 – 20. Sen avaa Karjalan teologisen seuran varapuheenjohtaja yliopisto-opettaja Pekka Metso. Lisäksi Anu Leinonen ja Suvi Laakso esittelevät tilaisuudessa kulttuurien välistä dialogia tukevan kansainvälisen Anna Lindh -säätiön Suomen-verkoston toimintaa.

Tervetuloa!

Lisätietoja:

Hannu Mustakallio, hannu.mustakallio(at)uef.fi

Suvi Laakso, suvi.laakso(at)fime.fi