| Pekka Rautio

Crossing Imaginary Boundaries -kirja julkaistu kunnianosoituksena Helsingin yliopiston Qumran-tutkimukselle (11.2.2015)

ses

Kuolleenmeren kirjakääröjä tutkivien suomalaisten tutkijoiden määrä on kasvanut tasaisesti 1950-luvulta lähtien, ja tällä hetkellä Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan Qumran-tutkimuksen koulukunta on yksi maailman suurimmista Kuolleenmeren kirjakääröjä tutkivista tutkimusryhmistä.

Nyt julkaistu teos, Crossing Imaginary Boundaries, on kunnianosoitus tälle Qumran-tutkimuksen koulukunnalle. Kirja koostuu nykyisin kyseisellä tieteenalalla aktiivisesti toimivien suomalaisten tutkijoiden artikkeleista.

Artikkeleita yhdistävänä tekijä on se, että niissä Qumran-tutkimusta ei käsitellä omana muusta raamatuntutkimuksesta irrallaan olevana alana, kuten usein on ollut tapana. Sitä vastoin kaikki kirjan kirjoittajat tarkastelevat Kuolleenmeren kirjakääröjä osana niiden laajempaa sosiohistoriallista kontekstia: Toisen temppelin ajan juutalaisuutta. Näin ollen kirja haastaa lukijansa arvioimaan kriittisesti nykyisessä antiikin juutalaisten tekstien tutkimuksessa käytettyjä kategorioita ja tieteenalan sisäisiä rajoja.

− Vain arvioimalla Qumranin tekstejä osana muuta antiikin juutalaista kirjallisuutta, on mahdollista saada kattavampi kuva myöhäisen Toisen temppelin ajan kirjallisuudesta ja sen taustalla vaikuttavista yhteiskunnallisista ilmiöistä, kirjassa todetaan.

Crossing Imaginary Boundaries on omistettu professori emerita Raija Sollamolle, joka pani alulle Qumranin käsikirjoitusten tutkimusperinteen Helsingin yliopistossa.

ses

Crossing Imaginary Boundaries: The Dead Sea Scrolls in the Context of Second Temple Judaism. Mika S. Pajunen ja Hanna Tervanotko (toim.), Suomen Eksegeettisen Seuran julkaisuja 108. Helsinki: Suomen Eksegeettinen Seura, 2015.

***

Lisätietoja: tutkijatohtori Mika S. Pajunen, Helsingin yliopisto, teologinen tiedekunta, s-posti: mika.s.pajunen (at) helsinki.fi

Lisätietoa kirjasta: Pyhät tekstit ja traditiot muutoksessa -tutkimuksen huippuyksikkö, tutkimusjulkaisut