| Pekka Rautio

Hymnologian ja hengellisen musiikin tutkijat koolla Helsingissä 1.-4.10.2014

Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta järjestää yhdessä NordHymn-verkoston ja useiden suomalaisten yliopistojen kanssa kansainvälisen hymnologian alan tieteellisen konferenssin 1.-4.10.2014 Espoossa, Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa. Konferenssiin osallistuu noin 60 hymnologian ja hengellisen musiikin tutkijaa eri puolilta maailmaa, erityisesti Pohjoismaista. Konferenssin ohjelma sisältää 24 tieteellistä esitelmää ja useita musiikkiesityksiä.

Konferenssin aiheena on virsi, laulu ja yhteiskunta. Hengellistä laulua ja musiikkia tarkastellaan konferenssissa suhteessa yhteiskunnalliseen ja kirkolliseen kehitykseen. Erityisesti huomiota kiinnitetään hengelliseen musiikkiin ja lauluun Pohjoismaissa sekä anglosaksisissa maissa. Aihetta lähestytään eri tieteiden, kuten teologian, kirkkomusiikin tutkimuksen ja yhteiskuntatieteiden näkökulmista.

Konferenssin pääpuhujana on brittiläinen hymnologi ja virsien kirjoittaja Andrew Pratt. Pratt on kirjoittanut uransa aikana yli 1 000 virttä ja toimittanut lukuisia hymnologian alan artikkeleita sekä kokoomateoksia. Hänen virtensä ovat käytössä ympäri maailmaa.

Virsi-Laulu-Yhteiskunta -konferenssi liittyy Suomen evankelis-luterilaisen kirkon rahoittamaan viisivuotiseen Virsitutkimushankkeeseen, jota johtaa uskonnonpedagogiikan dosentti Tapani Innanen Helsingin yliopistosta. Virsitutkimushanke tuottaa väitöskirjatasoista hymnologian ja hengellisen musiikin tutkimusta.

Konferenssin yhteydessä 1.10.2014 klo 19 avataan myös Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa visuaalista taidetta ja äänitaidetta yhdistävä näyttely: Näetkö, ihminen – Ser du människa? Näyttely on avoinna 6.1.2015 saakka.

Lisätietoja:

Konferenssin ohjausryhmän puheenjohtaja

Tapani Innanen, Helsingin yliopisto, teologinen tiedekunta
tapani.innanen@helsinki.fi

konferenssisihteeri Tiina Ikonen
tiina.h.ikonen@helsinki.fi

Virsi-Laulu-Yhteiskunta -konferenssi: http://www.helsinki.fi/teol/pro/hss/suomi/index.htm

Katso, ihminen – Ser du, människa? –näyttely