| Pekka Rautio

Haastattelussa Luterilaisen maailmanliiton puheenjohtaja, piispa Munib A. Younan: Viha ja ennakkoluulot toista kohtaan eivät lienny ilman tietoa (11.4.2014)

Munib Younan

Luterilaisen maailmanliiton puheenjohtaja, Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon piispa Munib A. Younan vieraili huhtikuun alussa Suomessa pidetyssä lähetysjärjestöjen yhteistyökirkkojen kumppanuusneuvottelussa.Munib Younan

Järvenpäässä pidetyissä neuvotteluissa oli mukana ensimmäistä kertaa Suomen kirkon ja kaikkien sen lähetysjärjestöjen yhteistyökirkot Aasiasta, Afrikasta, Euroopasta ja Latinalaisesta Amerikasta.

Teologia.fi -verkkopalvelu haastatteli Younania neuvotteluiden lomassa.

Piispa Munib A. Younan, toimitte työnne puolesta haastavassa ympäristössä Lähi-idässä. Millaiseksi koette nykytilanteen alueella uskontojen välisen dialogin näkökulmasta?

− Lähi-idän tilanteessa ristiriidat ja kiistat ovat poliittisia, eivät uskonnollisia. Olemme tehneet pitkään töitä sen eteen, että juutalaiset, kristinuskoiset ja muslimit ymmärtäisivät paremmin toisiansa ja tutustuisivat toistensa uskontoon. Vain toimivan keskusteluyhteyden kautta on mahdollista päästä rauhanomaiseen ratkaisuun.

Piispa Younan on ollut valmistelemassa yhteistyössä Yalen yliopiston kanssa opintosuunnitelmaa, joka olisi tarkoitus saada hyväksytettyä sekä Israelissa että Palestiinassa.

Opintosuunnitelman ideana on opettaa naapureille perusasiat toistensa uskonnosta sekä elämästä.

− Rukoilen sydämestäni, että opintosuunnitelma menisi läpi. Viha ja ennakkoluulot toista kohtaan eivät lienny ilman tietoa, piispa huokaa.

Alueen tulevaisuudesta ja poliittisesta tilanteesta hän on huolissaan.

− Jos Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry epäonnistuu rauhanneuvotteluissaan, voi olla että uskonnollinen radikalisoituminen lisääntyy entisestään, Younan sanoo. Vaarana on, että maltillinen väki saa tarpeekseen sekä Israelissa että Palestiinassa ja muuttaa pois.

Mikä sitten olisi piispan mielestä pysyvä edellytys rauhalle?

− Palestiinan kansallisvaltio vuoden 1967 rajoilla Israelin rinnalle, joka tunnustaisi ihmisoikeudet, ilmaisun- ja uskonnonvapauden sekä tasa-arvoisemman yhteiskunnallisen aseman naisille, Younan vastaa välittömästi. Emme halua uskonnollista valtiota.

Lisäksi Younan näkee rauhan kannalta keskeiseksi Jerusalemin hyväksymisen kahden kansan − israelilaisten ja palestiinalaisten − sekä kolmen uskonnon; juutalaisten, kristittyjen ja muslimeiden kaupungiksi.

− Muita olennaisia ratkaisematta olevia kysymyksiä alueella ovat myös pakolaisongelma, siirtokuntien rakentaminen ja vesivarojen jakaminen, Younan jatkaa.

Suomen rooli kirkkojen kansainvälisissä koulutuskysymyksissä

Puhuttaessa koulutuksen merkityksestä kansainvälisessä rauhansovittelussa piispa Munib A. Younan kohdistaa erityiskatseensa Suomeen. Suomen kirkolta toivotaan koulutuksen tukemista ja myös lähetystyöntekijöiden lähettämistä.

Younan itse opiskeli Suomessa 1970-luvulla, ja hän on suorittanut teologian maisterin tutkinnon Helsingin yliopistossa.

− Opin tuona aikana valtavasti teologiasta suurenmoisilta opettajiltani, ja toivon että tulevien sukupolvien johtajat eri puolilta maailmaa pääsisivät Suomeen koulutettavaksi.

− Kun puhutaan maltillisten ratkaisujen hakemisesta ja väkivaltaisen radikalismin ennalta ehkäisemisestä, kasvatuksen, koulutuksen ja tiedon merkitystä ei voi olla korostamatta, hän lisää. Tämänkaltaisen koulutuksen tarjoamisessa Suomella voisi olla edelläkävijän rooli, Younan välittää terveisensä haastattelunsa päätteeksi.

 

TEKSTI: PEKKA RAUTIO, 10.4.2014
KUVA: The Evangelical Lutheran Church in Jordan & the Holy Land (ELCJHL)

***

Luterilainen maailmanliitto

The Evangelical Lutheran Church in Jordan and the Holy Land (ELCJHL)