| Pekka Rautio

Lestadiolaisuus tienhaarassa – kirja vanhoillislestadiolaisen liikkeen käymistilasta

tolle-lege-2-lestadiolaisuus

Vanhoillislestadiolaisuus on ollut esillä huomattavan paljon viime aikoina mediassa. Huomiota on kiinnitetty mm. liikkeen piiristä esille nousseisiin lasten seksuaalisen hyväksikäytön tapauksiin, ehkäisykieltoon ja naispappeuskeskusteluun.

Osansa ovat saaneet myös 1970-luvun hoitokokouksiin liittynyt vallankäyttö sekä liikkeen suhtautuminen homoseksuaalisuuteen. tolle-lege-2-lestadiolaisuus

Nyt vanhoillislestadiolaisen liikkeen käymistilaa tarkastellaan Lestadiolaisuus tienhaarassa – nimisen e-kirjan kautta.

− Kirja on syntynyt tarpeesta mennä mediassa esiintyneiden ilmiöiden taakse ja antaa vanhoillislestadiolaisuuden sisäpuolella olevien uudistushaluisten miesten ja naisten puhua liikkeensä arvoista ja elämästä pintaa syvemmältä, kirjan toimittaneet Matti Myllykoski ja Mikko Ketola toteavat.

Toukokuun lopusta lähtien kirjaa on ladattu jo yli 4 500 kertaa.  

Mikko Ketolan mukaan tämä kertoo aiheen jatkuvasta ajankohtaisuudesta sekä kriittisten puheenvuorojen tarpeesta.
− Kirja on antanut sekä akateemisille että ei-akateemisille vanhoillislestadiolaisille tilaisuuden analysoida sitä, miten nykyiseen tilanteeseen on tultu ja mihin tästä ollaan kenties suuntaamassa.

Kirjan toimittajat toivovat, että artikkeleissa esitetyt puheenvuorot tulisivat kuulluiksi ja että ne auttaisivat liikettä kehittymään rakentavan dialogin suuntaan.

− Kirjamme kirjoittajat ovat enimmäkseen liikkeen kriittisiä sisäpuolisia, joilla on omakohtaisesti koetun lisäksi analyyttinen, asiallinen ja osaava suhde aiheeseensa. Hienoa olisi, jos kirjoitukset antaisivat toivoa niille, jotka ovat menettäneet uskon muutoksen mahdollisuuteen ja auttaisivat toisaalta liikkeen johtoa tajuamaan, millainen määrä pahaa oloa liikkeen sisällä on, Myllykoski ja Ketola päättävät.

Lestadiolaisuus tienhaarassa liittyy tematiikaltaan vuosina 2012 ja 2013 vanhoillislestadiolaisuudesta julkaistujen kirjojen (Maijan tarina, Haavoittunut yhteisö: Hoitokokoukset vanhoillislestadiolaisuudessa ja Tuoreet oksat viinipuussa. Vanhoillislestadiolaisuus peilissä) joukkoon.

Teos on toinen Vartijan ilmaisen Tolle lege -sarjan kirja. Se on ladattavissa osoitteesta: http://www.vartija-lehti.fi/e-kirja