| Pekka Rautio

HY:n teologinen tiedekunta liittynyt mukaan Refo500-tutkimusverkostoon

Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta on liittynyt mukaan Refo500-verkostoon. Kyseessä on noin sadan yliopistollisen instituution, kirjaston ym. muodostama englanninkielinen reformaation aikakauden tutkimusyhteisö, joka järjestää muun muassa kokouksia ja julkaisee tutkimusta vuosina 2013–2017.

Verkostossa on mukana useita pohjoismaisia tiedekuntia sekä keskeisiä LERU-yliopistoja (Euroopan tutkimusyliopistojen liitto), esim. Heidelberg ja Leuven.

 

Teologisen tutkimuksen näkökulmasta protestantismin eri suunnat sekä roomalaiskatolisuus ovat laajasti edustettuina Refo500-verkostossa. Lisäksi mukana on uskonnon tutkimuksen lisäksi lukuisia historioitsijoita sekä taiteen, musiikin ja kulttuurin tutkijoita.

Verkosto järjestää joka vuosi yhden suuremman kokouksen ja useita pienempiä tapaamisia. Ensi vuonna Refo500-vuosikokous pidetään 15.–17.5.2014 Bolognassa.

 

Pohjoismaisia teologeja Refo500-johtoryhmässä edustaa prof. Anna Vind (Kööpenhamina). Helsingin yliopiston yhteyshenkilönä toimii teologisen tiedekunnan tutkimuksesta vastaava varadekaani prof. Risto Saarinen.

 

Saarisen mukaan tutkimusyhteisö tarjoaa erityisesti nuoremmille tutkijoille hyviä verkostoitumis- ja julkaisumahdollisuuksia:

− Refo500-julkaisusarjoja kustantavat tahot, ennen muuta Vandenhoeck & Ruprecht, julkaisevat kongressipaperien lisäksi erityisesti nuorten tutkijoiden englanninkielisiä monografioita. Myös kokoukset on voimakkaasti suunnattu jatko-opiskelijoille ja post doc -vaiheen nuoremmille tutkijoille.

 

Lisätietoja: Refo500

 

Teksti: Pekka Rautio
22.5.2013