| Pekka Rautio

Opin poluilla – Juhlakirja professori Miikka Ruokaselle

opin poluilla

Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan dogmatiikan professori Miikka Ruokanen täyttää 60 vuotta 11. huhtikuuta. Hänelle omistettu juhlakirja, Opin poluilla, julkistetaan samaan aikaan. Juhlakirja heijastelee monipuolisesti Ruokasen elämänkaarta, kiinnostuksen aiheita ja työuraa. opin poluilla

 

Professori Miikka Ruokanen on sekä kansallisesti että kansainvälisesti näkyvä akateeminen ja kirkollinen henkilö. Suomessa hänet tunnetaan niin laajasta suomenkielisestä teologisesta tuotannosta kuin aktiivisesta osallistumisesta kirkolliseen elämään ja keskusteluun. Ruokanen on ollut mukana myös jumalanpalveluselämää uudistaneissa hankkeissa, joista tärkein on Tuomasmessu. Kansainvälisesti hän on osallistunut muun muassa keskusteluun uskontoteologiasta sekä toiminut aktiivisesti kansainvälisen missiologisen tutkimuksen seurassa (IAMS). Lisäksi Ruokasella on ollut viimeisten vuosien aikana merkittävä rooli Kiinan teologikoulutuksessa.

 

Juhlakirjassa Miikka Ruokasen taustat Peräpohjolassa sekä kiintymys kotiseutua kohtaan luovat kaikupohjan pohjoisen kristillisyyttä luotaaviin artikkeleihin osiossa Selkosten kulkijoita. Messu ja missio -osio liittyy vastaavasti hänen kontribuutioonsa jumalanpalveluselämän uudistamisessa ja uskontojenvälisessä keskustelussa. Teksti ja tulkinta -osio kiertyy lähelle Ruokasen teologian ydintä yhdessä osion Totuus ja tunnustus kanssa. Kirjan päättävä osio Globaali kristinusko kuvastaa puolestaan hänen rajat ylittävää näkyä kristinuskosta.

 

Juhlakirjan kirjoittajat ovat Miikka Ruokasen kollegoita ja entisiä oppilaita. Kirjan julkaisijana toimii Suomalainen Teologinen Kirjallisuusseura, ja sitä myy myös Tiedekirja (Kirkkokatu 14, Helsinki). Kirjan etukäteen tilanneille teos jaetaan lähiaikoina.

 

Merkkipäiväänsä Ruokanen viettää pitkällä vierailulla Kiinassa.

 

Lisätietoja Opin poluilla juhlakirjasta:

Prof. Mika Vähäkangas, s-posti: mika.vahakangas (at) teol.lu.se
TT Tiina Ahonen, s-posti: tiina.ahonen (at) evl.fi
Dos. Jyri Komulainen: s-posti:
jyri.komulainen (at) helsinki.fi

 

Suomalainen Teologinen Kirjallisuusseura: http://pro.tsv.fi/stksj/