| Pekka Rautio

Karjalan teologinen seura toiminut Joensuussa kymmenen vuotta

Joensuussa perustettiin kymmenen vuotta sitten, 8. toukokuuta 2003 Karjalan teologinen seura. Seuran tarkoituksena on muodostaa ekumeeninen keskustelufoorumi eri kirkkojen piirissä ja erilaisissa tehtävissä Itä-Suomessa toimivien teologien ja teologian harrastajien kesken. Se on yleisseura, joka yhdistää teologian eri alojen edustajia.

Karjalan teologisen seuran (KTS:n) perustamisen taustalla oli kaksi tekijää. Seura liittyi toisaalta Joensuussa 1970- ja 1980-luvulla kokoontuneen teologisen keskustelupiirin Societas Theologica Carelianan alulle panemaan perinteeseen.

Toisaalta KTS:n perustaminen oli seurausta teologisen tiedekunnan perustamisesta Joensuun yliopistoon vuoden 2002 alussa. Seura onkin koko ajan toiminut Joensuun yliopiston, sittemmin Itä-Suomen yliopiston yhteydessä. Se on Tieteellisten seurain valtuuskunnan jäsenseura.

Seura on pyrkinyt osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun tarjoamalla siihen teologisia näkökulmia. Se on järjestänyt säännöllisesti yleisötilaisuuksia ja jäseniltoja, jotka ovat koonneet runsaasti yleisöä pohtimaan ajankohtaisia teemoja. Alustajien joukko on vaihdellut joensuulaisista ja helsinkiläisistä teologian professoreista Nikean metropoliittaan Johannekseen ja toimittaja Hannu Taanilaan.

Joka toinen vuosi Karjalan teologinen seura on järjestänyt tiettyyn teemaan keskittyvän symposiumin. Ensimmäinen, syksyllä 2005 järjestetty symposiumi oli osa valtakunnallisen Kirkko Suomessa 850 vuotta -juhlavuoden tapahtumia. Muissa symposiumeissa on paneuduttu maailmankatsomusten kohtaamiseen, kysymyksiin sovituksesta ja sovinnosta sekä Jumala-teemaan.

Symposiumien järjestämistä ovat oman yliopiston ohella tukeneet Joensuun evankelisluterilaiset seurakunnat sekä Kuopion ja Mikkelin hiippakunnat, jotka ovat seuran läheisimpiä yhteistyökumppaneita.

Seuralla on noin 130 jäsentä, joista yhteisöjäseninä on kolme luterilaista hiippakuntaa ja 16 seurakuntaa. Seura on pyrkinyt edistämään myös opiskelijoiden teologista harrastusta yhteistyössä läntisen ja ortodoksisen teologian opiskelijoiden ainejärjestöjen kanssa.

Karjalan teologisen seuran puheenjohtajana on sen perustamisesta saakka toiminut professori Paavo Kettunen. Seura juhlii 10-vuotista toimintaansa pitämällä 18.4. vuosikokouksen ja yleisöillan, jossa professori Hannu Mustakallio pitää juhlaesitelmän.

Lisätietoja:

professori Hannu Mustakallio (hannu.mustakallio (at) uef.fi, puh. 0294 452 401), professori Paavo Kettunen (paavo.kettunen (at) uef.fi, puh. 0294 452 590).

Kotisivut: www.karjalanteologinenseura.fi