| Pekka Rautio

Areiopagi.fi – uusi verkkolehti tieteen, filosofian ja teologian suhteista ilmestynyt

Areiopagi (www.areiopagi.fi/) on viime viikolla aloittanut uusi tieteen, filosofian ja teologian suhdetta pohdiskeleva verkkolehti.

 

Lehden päätoimittajien, diplomi-insinööri Miikka Niirasen ja teologian lisensiaatti Rope Kojosen mukaan lehden perustamisen taustalla on kaksi pääsyytä: halu herättää uutta keskustelua uskon ja tieteen välille sekä halu edistää tieteidenvälistä keskustelua.

− Suomalaisista 47 % uskoo, että tieteellisen maailmankuvan ja uskonnon välillä on jonkinlainen ristiriita, Kojonen toteaa viitaten Tiedebarometrin 2010 tuloksiin. Lisäksi myös uusateismi on nostanut julkisuuteen pitkään muhinutta keskustelua uskon ja tieteen suhteesta, hän jatkaa.

− Viime vuosisadan aikainen tutkimus erityisesti kristinuskon ja luonnontieteen suhteesta antaa kuitenkin aihetta ajatella, että uskon ja tieteen suhde voidaan ymmärtää myös myönteisemmin. Areiopagi haluaa tuoda näitä tutkimukseen perustuvia tuoreita näkökulmia mukaan suomalaiseen keskusteluun, Kojonen kertoo.

 

Miikka Niiranen puolestaan harmittelee omassa ammattikunnassaankin esiintyvää vastakkainasettelua kovien ja pehmeiden tieteiden välillä.

− Varsinkin luonnontieteitä opiskelleiden keskuudessa on vahvana ajatus, että kaikki todellinen tieto saadaan vain kovien tieteiden eli luonnontieteiden avulla. Meillä on tarkoitus haastaa tämä itsekin ”pehmeän tieteen” alaan kuuluva filosofinen näkemys, Niiranen toteaa.

 

Lehden ensimmäiset artikkelit käsittelevät muun muassa uusateismin syntyä, uskonnonfilosofi William Lane Craigin käymiä väittelyjä, uskonnon ja luonnontieteiden vastakkainasettelua sekä tieteen ja uskon suhdetta koskevassa keskustelussa esiintyvää ”aukkojen Jumala” käsitettä. Lehden vakituisiin kirjoittajiin kuuluvat Kojosen ja Niirasen ohella muun muassa teologian tohtorit Olli-Pekka Vainio ja Aku Visala, fyysikko Vesa Palonen sekä teologian ja filosofian maisteri Emil Anton.

 

Lehden nimi Areiopagi symbolisoi kristinuskon ja filosofian kohtaamista. Areiopagi on Ateenassa sijaitseva keskusteluareena, jossa Apostolien teot kertoo myös Paavalin esittäneen kristinuskon puolustuspuheen (Ap.t. 17:16-34).

 

Lisätietoja: päätoimittajat Miikka Niiranen, s-posti: miikka.niiranen (at) areiopagi.fi & Rope Kojonen, s-posti: rope.kojonen (at) areiopagi.fi

 

Verkkolehti on luettavissa osoitteessa: http://www.areiopagi.fi/