| Pekka Rautio

SKHS:n järjestämä luento 4.3. ”Katolisen kirkon ja Venäjän ortodoksisen kirkon tämänhetkiset suhteet”

Suomen kirkkohistoriallisen seuran järjestämässä Uuden tutkimuksen illassa professori Thomas Bremer luennoi englanniksi aiheella ”Katolisen kirkon ja Venäjän ortodoksisen kirkon tämänhetkiset suhteet.”

Aika: ma 4.3.2013 klo 17.15
Paikka: Tieteiden talo, Kirkkokatu 6 (Helsinki), sali 404.

Luennon tiivistelmä:

Kun katolinen kirkko avautui ekumeenisille suhteille Vatikaanin toisen konsiilin jälkeen, odotettiin, että katolisen ja ortodoksisen kirkon suhteet etenisivät nopeimmin katolisen ja ortodoksisen opin (oletetun) läheisyyden vuoksi. Mutta kun kirkot perustivat yhteiskomission teologista dialogia varten, kävi selväksi, että lähestymisprosessi olisi vaikea ja kestäisi kauan. Vielä lisää ongelmia syntyi, kun Gorbatshovin perestroikan aikana Ukrainan ja Romanian kreikkalaiskatoliset (uniaatti-) kirkot nousivat maan alta. Nykyään katolis-ortodoksisissa suhteissa on monia ongelmallisia asioita. Edellä mainittujen lisäksi esimerkkeinä voi mainita katolisen kirkon vastahakoisuuden ekumeeniseen dialogiin ja ortodoksisen kirkon asenteen modernia maailmaa kohtaan. Tämä esitelmä pyrkii valaisemaan näitä seikkoja ja osoittamaan tapoja, joilla suhteet voisivat kehittyä.

Luennon jälkeen on varattu aikaa kysymyksille ja keskustelulle.

Luennoitsija Thomas Bremer on Ekumenian ja rauhantutkimuksen professori ja hänen työpaikkansa on Katholisch-Theologische Fakultät, Westfälische Wilhelms-Universität, Münsterissä, Saksassa.

Helmi-maaliskuussa 2013 hän on vierailevana tutkijana Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa.

Tervetuloa!

Lisätietoja:
 
Sini Mikkola, sihteeri
Suomen kirkkohistoriallinen seura
sini.mikkola (at) helsinki.fi
+358 9 19122012