| Pekka Rautio

Baltian ja Pohjoismaiden uutta kirkkohistoriantutkimusta – SKHS:n 102.vuosikirja julkistettu

Suomen kirkkohistoriallisen seuran 102. vuosikirja julkistettiin Helsingissä 18. tammikuuta 2013. Baltian kirkkohistoria on vahvasti esillä vuosikirjan tutkimusartikkeleissa. Erityisesti on huomattava, että vuosikirjassa on tällä kertaa mukana vironkielinen tutkimusartikkeli. Siinä dosentti Riho Saardin tutkimuskohteina ovat neuvostojärjestelmää vastustaneet ja virolaisia kansallisia symboleja puolustaneet Viron luterilaisen kirkon papit. Dosentti Darius Petkūnas taas jäljittää viimeisen kahden vuosisadan aikana Venäjän keisarilliseen luterilaiseen liturgiaan tehtyjä muutoksia ja niiden vastaanottoa erityisesti Liivinmaalla. Pohjoismaista tutkimuskenttää edustavat puolestaan dosentti Teuvo Laitila ja FM Christoffer Åhlman. Jälkimmäinen seuraa brittiläisen hartauskirjallisuuden kulkeutumista Linköpingin hiippakuntaan 1600–1700-luvuilla, ja Laitilan tarkastelun kohteina ovat Suomen juutalaisten käännyttämiset ja käännytysyritykset autonomian ajalla. Viron ohella artikkelien kielinä ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Suomen kirkkohistoriallinen seura on kutsunut vuosiksi 2011–2013 seitsemän kirjeenvaihtajajäsentä. Näiden ulkomailla asuvien kirkkohistorian tuntijoiden on määrä kirjoittaa vuosikirjan lukijoille asuinympäristönsä tapahtumista. Tässä vuosikirjassa saadaan jo ensimmäinen silmäys kirjeenvaihtajien toimintaan.

Vuosikirjassa on perinteiseen tapaan laaja valikoima kirja-arvioita. Kulttuuriarvioiden osio laajentuu tässä vuosikirjassa uudelle alueelle, kun mukana on TM Olli Viitaniemen arvio kirkkohistoriaa käsittelevästä lautapelistä. Ajankohtaisia tutkimuskysymyksiä -osiossa on samaan teemaan liittyen Viitaniemen kirjoitus lautapeleistä historiakäsitysten ilmentäjinä ja muokkaajina.

Vuosikirja on omistettu Helsingin yliopiston kirkkohistorian professorille Jouko Taloselle, joka viettää 60-vuotispäiväänsä huhtikuussa 2013. Hän on ollut 1980-luvulta lähtien yhtäjaksoisesti vuosikirjan aktiivisimpia avustajia. Vuosikirjassa 2012 julkaistaan vuodet 1973–2012 kattava professori Talosen tieteellinen bibliografia.

Suomen kirkkohistoriallisen seuran vuosikirja / Finska kyrkohistoriska samfundets årsskrift 2012 (102). Toim. Jaakko Olavi Antila & Milla Bergström. Helsinki: Suomen kirkkohistoriallinen seura, 2012. 260 s. ISBN 978-952-5031-70-6. ISSN 0356-0767. ISSN-L 0356-0767.

Myynti: Tiedekirja (Kirkkokatu 14, Helsinki: http://www.tiedekirja.fi/).

Lisätietoja: Suomen kirkkohistoriallinen seura

21.1.2013