| Pekka Rautio

Uskonnolliset ulottuvuudet Euroopan talous- ja velkakriisin taustalla (TA 5/2012)

Euroopan talous- ja velkakriisin juuret ovat yhtäältä Yhdysvaltojen asuntolainamarkkinoilta alkaneessa finanssikriisissä ja toisaalta EU-maiden löyhässä rahankäytössä. Kriisi koettelee pahiten etelän historiallisesti katolisia maita, Espanjaa ja Italiaa, mutta myös ortodoksista Kreikkaa.

Millaisia uskonnollisia ulottuvuuksia Euroopan talous- ja velkakriisin taustalta on löydettävissä? Yhdysvaltalainen ekonomisti Robert H. Nelson porautuu tähän ajankohtaiseen ja hämmästyttävän vähän tarkasteltuun kysymykseen artikkelissaan ”Is Max Weber Newly Relevant? The Protestant-Catholic Divide in Europe Today” (Onko Max Weber yhä ajankohtainen? Euroopan nykyinen protestanttisuus–katolisuus-jako) Teologisen Aikakauskirjan numerossa 5 (2012).