| Pekka Rautio

Uusia yliopistoteologien elämäkertoja tuoreessa kirkollisten vaikuttajien kokoelmassa

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) on julkaissut teoksen Kirkollisia vaikuttajia Pyhästä Henrikistä nykypäivään. Teos sisältää 140 kirkollisen vaikuttajan pienoiselämäkerrat, jotka tarjoavat kiinnostavan näkymän kristillisen kirkon vaiheisiin Suomessa tuhannen vuoden ajalta. Yksien kansien sisällä hahmottuu kirkon pitkä ja monipuolinen kehityskaari, joka valaisee myös suomalaisen kulttuurin sekä yhteiskunnallisen ja poliittisen elämän vaiheita.

Professori Hannu Mustakallion toimittama valikoima alkaa Suomen lähetyspiispana tunnetusta Pyhästä Henrikistä ja päättyy nykyajan teologisiin ja uskonnollisiin vaikuttajiin. Keskiajan ja luterilaisten piispojen lisäksi teokseen sisältyy esimerkkejä ortodoksisen ja katolisen kirkon piispoista sekä karismaattisen kristillisyyden johtohahmoista. Teoksessa esitellään perinteisten herätysliikkeiden huomattavimmat edustajat, kirkollisen järjestötyön ja diakonian edustajia sekä vaikuttajia vapaista protestanttisista yhteisöistä.

Valikoimassa on otettu huomioon myös tärkeimmät yliopistoteologit, poliitikkopapit, kirkon uusien työmuotojen ja näkemysten kehittelijät sekä uskonnollisen kirjallisuuden, kirkkomusiikin, virsirunouden ja kirkkoarkkitehtuurin edustajat. Henkilövalinnoissa näkyy naisten kasvava rooli uskonnollisen elämän piirissä. Teokseen sisältyy ajan tasalla oleva luettelo Suomen piispoista kirkkokunnittain ja hiippakunnittain 1150-luvulta tähän vuoteen.

Pääosa pienoiselämäkerroista perustuu Suomen kansallisbiografian päivitettyihin artikkeleihin. Lisäksi mukana on 26 kokonaan uutta, tätä teosta varten tilattua artikkelia. Kirjaan sisältyvien artikkelien kirjoittajina on ollut yhteensä 77 eri alojen asiantuntijaa. Kirjan on toimittanut Itä-Suomen yliopiston kirkkohistorian professori Hannu Mustakallio, joka on myös valinnut mukaan otetut kirkolliset vaikuttajat.

Uusien artikkelien kohteina on myös Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa ja Åbo Akademissa toimineita teologian professoreita. Heitä ovat Gustav Björkstrand, Eero Huovinen, Heikki Kotila, Martti Lindqvist, Tuomo Mannermaa, Eino Murtorinne, Heikki Räisänen, Raija Sollamo ja Timo Veijola. Dosentuurejaan aktiivisesti hoitaneita ovat piispat Voitto Huotari ja Wille Riekkinen. Yliopistoteologeihin kuului myös päätoimittaja ja herännäisjohtaja Jaakko Elenius. Ortodoksisista piispoista kuvauksen ovat saaneet sekä arkkipiispa Leo että metropoliitta Ambrosius, Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan kunniatohtori.

Lisäksi Kirkollisia vaikuttajia -kokoelmaan sisältyy aiemmin Kansallisbiografiaan otettuja yliopistoteologien elämäkertoja, jotka on päivitetty.

Kirkollisia vaikuttajia Pyhästä Henrikistä nykypäivään. Toimittanut Hannu Mustakallio. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Studia Biographica 10. Porvoo 2012. 646 sivua.

Lue myös: Kirkolliset ja uskonnolliset vaikuttajat vahvasti mukana tuoreessa Kansallisbiografiassa