| Pekka Rautio

Kirkonkellari avaa ovensa 3.5. − uusi e-lehti etsii kauneutta ja totuutta

Uusi aikakauslehti Kirkonkellari aloittaa toimintansa 3.5. Kyse on e-aikakauslehdestä, joka on vapaasti luettavissa osoitteessa http://www.kirkonkellari.fi/

”Haluamme tarjota uuden foorumin asiakeskusteluun. Olemme kiinnostuneita kirkosta, kulttuurista, politiikasta – siis elämästä ylipäänsä. Käytännössä monet kirjoittajat ovat kiinnostuneita kirkkoon liittyvistä näkökulmista, mutta tarjonta ei kohdistu kirkon sisäpiiriin. Kirkko, usko ja Jumala ovat laajasti kiinnostavia aiheita”, toteaa lehden perustaja ja päätoimittaja, Eksegetiikan ja Raamatun heprean yliopistonlehtori, dosentti Kari Latvus Helsingin yliopistosta.

Kirkonkellari ilmestyy joka toinen viikko torstaisin ja tarjoaa sekä lyhyitä uutisanalyysejä että myös pidempiä esseitä ja katsauksia. Osa numeroista on temaattisia.

Ensimmäisen numeron aiheena kirkkoon kohdistuvat suuret muutospaineet

3.5. ilmestyvän lehden ensimmäisen numeron aiheena on muutos sekä kirkossa että Suomessa yleisemminkin.
”Kirkko on sairas vanhus, joka elää kultaisissa muistoissa ja odottaa, että jotain vielä tapahtuisi,” toteaa TT Ari Hukari. ”Kirkkoon tarvitaan rakennemuutoksen lisäksi asennemuutos” vaatii puolestaan TT Sakari Häkkinen.

Tutkija Ville Jalovaara vertaa Salama-oikeudenkäyntiä ja TV:n homoillasta seurannutta prosessia. Molemmat tapaukset osoittavat kirkon elävän muutokselle avointa kautta. Samaan tulokseen viittaa myös dosentti Kari Latvuksen esittelemä Harvey Coxin jäsennys kirkon historian aikakausista: ”Coxin kuvaus ei lupaa hyvää kirkkoinstituutioille, mutta antaa tilaa kristittyjen uudistukselle”.

Toimittaja Jorma Hentilä kuvaa seksuaalisten vähemmistöryhmien asemaa Suomessa: matka pakkokastraatiosta hyväksyntään on ollut pitkä.

Muita teemoja ovat mm. kirkon talous (KTT Signe Jauhiainen) ja muutoksenhallinta (kehittämiskonsultti Raimo Turunen). Jauhiainen muistuttaa, että kirkon talous tarvitsee sekä Pyhää henkeä että hyvää maltillista taloudenhoitoa. Raimo Turunen puolestaan tuo esiin sen, etteivät kirkossa meneillään olevat rajut muutokset ole helppoja. Usein sisäistä muutostarvetta saatetaan organisaatiouudistuksessa pahasti laiminlyödä ulkoisilla toimilla.

Tutkija Panu Pihkala muistuttaa taas muutosrunolla, ettei muutos elä ilman estetiikkaa.

Kirkonkellari yhdistelmä sosiaalisen median notkeutta ja asiakeskustelua

Toimituspäällikkö Mikko Sulanderin mukaan Kirkonkellarissa yhdistyy sosiaalisen median notkeus ja nopeus rauhalliseen asiakeskusteluun. Sulander toteaa, että ”hidastamme tietoisesti keskustelun vauhtia. Emme luo 7/24 tyyppistä keskustelualustaa, mutta haluamme herättää keskustelua. Kirkonkellari tarjoaa paikan punnitulle puheelle.”

Helsingin yliopiston teologisesta tiedekunnasta lehden toimitusryhmässä mukana ovat dosentit Mikko Malkavaara ja Outi Lehtipuu, Jyväskylän yliopistosta filosofian dosentti Petri Järveläinen.

Lisätietoja:

Kari Latvus, puh. 0400-979921, s-posti: kari.latvus(at)helsinki.fi
Mikko Sulander, puh. 0400-910774, s-posti: toimitus(at)kirkonkellari.fi

Kirkonkellarin teemanumerot keväällä 2012:

1/2012 Muutos: kirkossa, Suomessa (julkaisupäivä 3.5.2012)
2/2012 Kirkolliskokous: demokraattinen elin vai muinaismuisto, joka odottaa uudistusta? (julkaisupäivä 17.5.2012)
3/2012 Lestadiolaisuus: kirkon herätysliike vai uskonnollinen lahko? (julkaisupäivä 31.5.2012)
4/2012 Pyhä turismi – matkalla Jumalaa etsimässä (14.6.2012)

Kirkonkellari:

• e-aikakauslehti
• julkaisija: Kellarimedia (y-tunnus 2471089-1)
• ilmestyy joka toinen viikko torstaisin, alkaen 3.5.2012
• luettavissa osoitteessa www.kirkonkellari.fi
• päätoimittaja: Kari Latvus, toimituspäällikkö: Mikko Sulander
• toimitusryhmä: Kaisa Raittila, Raimo Turunen, Mikko Malkavaara, Outi Lehtipuu, Tapio Aaltonen, Olli Valtonen, Signe Jauhiainen, Terhi Paananen, Petri Järveläinen, Johanna Korhonen.
• Kirkonkellari julkaisee kirjoituksia kirkosta, yhteiskunnasta, kulttuurista ja politiikasta. Kirjoitusten ohjeellinen laajuus on 1000 – 10 000 merkkiä. Julkaistuja tekstejä voi kommentoida nimellä. Kommentit moderoidaan.