| Pekka Rautio

Robert H. Nelsonin luento talouskriisin uskonnollisesta taustasta 19.3.

Onko Max Weber yhä ajankohtainen?: Euroopan nykyinen protestantismi-katolilaisuus -jako

Taloustieteilijä Robert H. Nelsonin luento uskonnosta ja talouskriisistä

Aika: 19.3.2012 klo 14-15
Paikka: Yliopiston päärakennus (sali 6), Fabianinkatu 33, Helsinki

Helsingin yliopiston uskontotieteen oppiaine järjestää professori Robert H. Nelsonin avoimen englanninkielisen luennon nykyisen talouskriisin uskonnollisesta taustasta. Professori Nelson kysyy luennollaan, oliko sosiologi Max Weber oikeassa protestanttisesta etiikasta ja kapitalismin hengestä.

Luennoitsija Robert H. Nelson on ympäristöpolitiikan professori yhdysvaltalaisessa Marylandin yliopistossa (School of Public Policy) ja vanhempi Senior Fellow -tutkija Independent-instituutissa. Hän on väitellyt taloustieteestä Princetonin yliopistossa. Uransa aikana Nelson on työskennellyt muun muassa Yhdysvaltain sisäministeriön politiikan analyysin jaoksessa vuosina 1975–1993 ja toiminut vanhempana tutkimusjohtajana Yhdysvaltain presidentin yksityistämiskomiteassa. Hän on myös vieraillut tutkijana monissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa.

Nelson on Yhdysvalloissa kansallisesti tunnustettu auktoriteetti ympäristö- ja omistusoikeuskysymyksissä. Lisäksi hänen erityisalaansa kuuluvat kysymykset taloustieteen arvopohjasta. Nelson on julkaissut lukuisia artikkeleita ja kahdeksan kirjaa. Hänen uusin teoksensa on: The New Holy Wars: Economic Religion versus Environmental Religion in Contemporary America. Muita Nelsonin teoksia ovat muun muassa: Economics as Religion ja Reaching for Heaven on Earth: The Theological Meaning of Economics. Hän on kirjoittanut myös laajalevikkisissä lehdissä, kuten The Washington Post, Wall Street Journal, Financial Times ja Los Angeles Times.

Lisätiedot: akatemiatutkija, dosentti Ilkka Pyysiäinen, Helsingin yliopisto
puh. 09 191 24288, e-mail: ilkka.pyysiainen(at)helsinki.fi