| Katri Antin

Uskonto ja mielenterveys: Maria Åkerblom

kerblom

kerblomTeologia.fi-palvelun vuoden 2011 viimeinen teema käsittelee uskonnon ja mielenterveyden suhdetta. Nämä kaksi teemaa kietoutuvat yhteen myös horrossaarnaaja Maria Åkerblomin elämässä. Emerituspiispa ja -professori Gustav Björkstrand on pohtinut pitkään Åkerblomin arvoitusta. Hän on laatinut aiheesta sekä pro gradu-tutkielman että väitöskirjan. Vuonna 2011 Björkstrand julkaisi Åkerblomista suomenkielisen kirjan Maria Åkerblom: Elämän ja kuoleman lähettiläs.

Maria Åkerblom oli yksi 1900-luvun alun horrossaarnaajista. Hänestä sai alkunsa uskonnollinen liike, jota kutsutaan åkerblomilaisuudeksi. Monet jättivät kotinsa ja lähtivät seuraamaan Åkerblomia. Liikkeen maine oli epäilyttävä, sillä sekä liikkeen jäseniä että Åkerblomia epäiltiin rikoksista. Åkerblom viettikin osan elämästään vankilassa. Uskollisimmat kannattajat seurasivat Åkerblomia hänen kuolemaansa asti, toiset sanoutuivat irti liikkeestä jo aikaisemmin.

Miksi tavalliset ihmiset lähtivät seuraamaan Åkerblomia? Oliko Åkerblom hurskas, hullu vai rikollinen?

Gustav Björkstrand: Maria Åkerblom, elämän ja kuoleman lähettiläs.Suom. Mirja Hovila. Helsinki: Schildts 2011. 318 s.

Lisää tietoa kirjasta kustantajan kotisivuilta.

Åkerblomista lisää Aamulehden lyhyessä artikkelissa ja Ylen dokumentissa.