| Katri Antin

Juhlakirja professori Hannu Mustakalliolle

Kirkkohistorian alueilla. Juhlakirja professori Hannu Mustakallion täyttäessä 60 vuotta. Toim. Ilkka Huhta & Juha Meriläinen. Suomen kirkkohistoriallisen seuran toimituksia 217. Karjalan teologisen seuran julkaisuja 2. Helsinki & Joensuu.

Itä-Suomen yliopiston kirkkohistorian professori Hannu Mustakallion 60-vuotispäivän johdosta on julkaistu juhlakirja Kirkkohistorian alueilla.

Teoksen nimi viittaa paitsi Mustakallion korostamaan alueelliseen kirkkohistorian tutkimukseen myös moniin muihin kirkkohistorian teemoihin, joilla jubilaari on liikkunut tutkijanuransa aikana. Tällaisia ovat muun muassa herätysliikkeet ja diakonian historia, kirkko ja politiikka, biografinen tutkimus sekä arkistot ja julkaiseminen. Lukija voi tutustua niin lestadiolaisuuden taisteluun viinan pirua vastaan 1800-luvun lopun Lapissa kuin kirkon sotavuosien ahdinkoon. Hän voi hymyillä piispan ja maaherran värikkäille kiistoille ja pohtia luterilaisuuden ja nationalismin kietoutumista tai vaikkapa uskonnon terveitä ja epäterveitä puolia.

Kirjassa sisältää 30 artikkelia. Kirjoittajakunta koostuu Mustakallion ystäviin, kollegoihin ja oppilaisiin kuuluvista kotimaisista ja kansainvälisistä historian ja teologian asiantuntijoista. Juhlakirjaan sisältyy luettelo professori Mustakallion julkaisutoiminnasta.

Juhlakirjan ovat toimittaneet dosentti Ilkka Huhta ja teologian tohtori Juha Meriläinen. Sen toimituskuntaan ovat heidän lisäkseen kuuluneet professori Matti Kotiranta ja dosentit Mikko Ketola ja Seppo Lohi. Kirjan kustantajia ovat Suomen kirkkohistoriallinen seura ja Karjalan teologinen seura.

Lisätiedot:

Ilkka Huhta
Ilkka.huhta@uef.fi
p
. 050-3063193

Juha Meriläinen
juha.merilainen@helsinki.fi