| Katri Antin

Katolisen terminologian sanakirja

katolistaterminologiaa

Outi Kecskeméti: Katolista terminologiaa. Helsinki: amanda-kustannus. s. 126.

katolistaterminologiaaTarve suomenkieliselle katoliselle terminologialle on syntynyt erityisesti Vatikaanin 2. kirkolliskokouksen jälkeen. Studium Catholicumin, katolisen kulttuurikeskuksen, kirjaston ja -arkistonhoitaja Outi Kecskeméti on laatinut helppolukuisen sanakirjan katolisesta terminologiasta.

Sanakirja koostuu niin liturgiaan, katoliseen uskoon kuin sääntökuntiinkin liittyvästä sanastosta. Se kätkee sisäänsä valtavan määrän tietoa tiiviissä muodossa. Tiivistä esitystavasta huolimatta kirjasta saa käsityksen niin katolisen kirkon opetuksesta koskien syntyvyyden säännöstelyä kuin tiedon Suomessa toimivista sääntökunnistakin. Kirja sisältää myös tuntemattomampaa, esimerkiksi katolisen kirkon hallintoon liittyvää terminologiaa. Toisaalta tuttujenkin termien, kuten kirkon seitsemän sakramentin nimet lukijan on syytä tarkistaa.

Nimensä mukaisesti teos keskittyy katoliseen terminologiaan ja luterilainen tai ortodoksinen terminologia on rajattu kirjasta pois. Sanakirjasta ei löydy myöskään Raamatun tapahtumia tai henkilöitä eikä pyhimysten ja muiden kirkon merkkihenkilöiden nimiä.

Teos on tarkoitettu niin tutkijoille, opiskelijoille kuin muillekin katolisesta kirkosta ja kulttuurista kiinnostuneille.