| Katri Antin

Ensimmäinen Tertullianuksen teos suomennettu

Tertullianuskuva

Tertullianus: Apologeticum. Kristinuskon puolustus. Latinan kielestä kääntänyt ja selittänyt Juha Pihkala. Kirjapaja, 2010. 199 s.

TertullianuskuvaKirkkoisä ja ensimmäinen merkittävä latinankieltä käyttänyt kristinuskon puolustaja Quintus Septimius Florens Tertullianus (n. 160-220) oli karthagolaisen sotilasperheen vesa ja juristi. Vuosien 190-195 välisenä aikana hän kääntyi kristityksi ja toimi Karthagossa maallikkoteologina. Muutamaa vuotta myöhemmin hän kirjoitti pääteoksensa Apologeticum.

Apologeticum on ensimmäinen Tertullianuksen teos, joka on käännetty suomeksi. Dosentti ja emerituspiispa Juha Pihkala on kääntänyt tekstin latinasta suomenkielelle ja laatinut samalla tekstille johdannon ja selitykset. Laaja selitysosa koostuu erilaisista nimistä ja roomalaisesta kulttuurista ja uskonnoista, joihin Tertullianus tekstissään viittaa.

Apologeticum-teoksessaan Tertuallianus luonnostelee ensimmäistä kertaa kuuluisan ajatuksensa Jumalasta, joka on una substantia, tres personae.