| Urpu Strellman

Jeesuksen ylösnousemus oli opetuslapsille ongelma

– Naiset ensimmäisinä ilmestysten kokijoina haastoivat patriarkaalisen kulttuurin

Suomen eturivin Jeesus-tutkijoiden kirjoittamassa kirjassa A.D. 30 pureudutaan kristinuskon ytimessä oleviin kysymyksiin Jeesuksen kuolemaan liittyvistä tapahtumista. Ristinkuoleman ja ylösnousemuskokemusten lisäksi kirjassa etsitään vastausta muun muassa siihen, junailiko Jeesus kuolemansa, mitä tapahtui hänen elämänsä viimeisinä tunteina, minne hänet haudattiin ja minkälaisen haasteen patriarkaalisessa kulttuurissa eläneille ensimmäisille kristityille muodosti se, että naiset olivat ensimmäisiä Jeesuksen ylösnousemuksen todistajia.

Kirja ilmestyy 2.4.2009.

Vuonna 30 käsityöläinen ja profeetta Jeesus Nasaretilainen ratsastaa opetuslapsineen pääsiäisjuhlaan valmistautuvaan Jerusalemiin. Saavuttuaan kaupunkiin hän järjestää provokaation Jerusalemin temppelissä ja vetäytyy syömään pääsiäisateriaa oppilaidensa kanssa. Pian tämän jälkeen hänet pidätetään ja luovutetaan ristiinnaulittavaksi, ja jonkin ajan kuluttua hänen seuraajansa alkavat väittää hänen nousseen ylös kuolleista.

Jeesuksen varhaisille seuraajille tämä uuden maailmanuskonnon synnyttänyt tapahtumasarja oli monella tapaa ongelma. Ristiinnaulittu käsitettiin ajan juutalaisessa kulttuurissa yksiselitteisesti Jumalan itsensä kiroamaksi, ja Jeesuksen häpeällinen ja nöyryyttävä kuolintapa lannistikin Jeesuksen opetuslapset: he olivat olleet väärässä Jeesuksen suhteen.

Vielä suuremmaksi ongelmaksi muodostuivat kokemukset ylösnousseen Jeesuksen kohtaamisesta. Ajan logiikalle oli ylivoimaista, että Jumalan kiroama ja siksi väistämättä syyllinen mies olisi – Jumalan avulla – voittanut kuoleman.

Mitä siis tapahtui, jotta varhaiset kristityt päätyivät järjestämään koko kulttuurisen ajattelun uusiksi? Mistä oli kysymys ylösnousemuskokemuksissa, ja miten tappio kyettiin kääntämään voitoksi?

Kirjan kirjoittajat ovat Åbo Akademin yhteydessä toimivan historian Jeesuksen tutkimusryhmän jäseniä. TT, dosentti Tom Holmén on kansainvälisesti tunnettu Jeesus-tutkija, joka on työskennellyt Suomen Akatemian tutkijatohtorina ja akatemiatutkijana ja toimii historian Jeesuksen tutkimusryhmän johtajana. Toinen toimittaja, TM, KTM Matti Kankaanniemi valmistelee väitöskirjaansa historian Jeesukseen liittyvästä aiheesta. TT Ville Auvinen työskentelee lähetyssaarnaajana Sambiassa, ja TT Vesa Ollilainen toimii Ryttylän Kansanlähetysopiston verkkoraamattukoulun johtajana.

A.D. 30
Kirja Jeesuksen kuolemaan liittyvistä tapahtumista Toimittaneet Tom Holmén ja Matti Kankaanniemi

Katso lisää: www.arthouse.fi