| Jaakko Olavi Antila

SKHS:n pro gradu -palkinnon saaja tutki katolista kirkkoa television ja elokuvien kautta

Jussi Haaviston korkeatasoinen tutkielma edustaa innovatiivista tutkimusotetta, sillä Haavisto on työssään käyttänyt kirkkohistorian alalla toistaiseksi poikkeuksellista tutkimusaineistoa. Hänen työnsä perustuu digitaaliseen materiaaliin.

Tutkielman tarkastajat ovatkin todenneet Haaviston tehneen uraauurtavaa tutkimusta. Haavisto on tutkielmassaan tukeutunut taitavasti uusimpaan amerikkalaista katolisuutta koskevaan tieteelliseen kirkkohistorialliseen ja kirkkososiologiseen tutkimukseen ja pystynyt näin osoittamaan fiktioon pohjautuvien lähteiden heijastavan tieteellisesti tutkittua amerikkalaista todellisuutta.

Haaviston tutkielma osoittaa, että tekijällä on kykyä itsenäiseen ja korkeatasoiseen tieteelliseen ajatteluun ja kirjoittamiseen. Haaviston työ on erittäin onnistunut aluevaltaus kirkkohistorian tutkimuksen alalla.

Teksti: Jaakko Olavi Antila (SKHS)