| Marita Seitsalo

Ulkopuoliset lähteet tärkeitä Uuden testamentin tutkimuksessa

– Uuden testamentin kaanon eli Uuteen testamenttiin päätyneiden kirjoitusten kokoelma ei tullut valmiiksi silloin, kun viimeinen Uuteen testamenttiin päätyneiden kirjoitusten kirjoittaja oli kirjoittanut tekstinsä viimeisen kirjaimen, Marjanen sanoi.

Professori Marjasen mukaan Uuden testamentin laaja-alainen tutkimus on hyvin linjassa kansainvälisen tutkimustrendin kanssa. Uudet tekstilöydöt tuovat Uuden testamentin eksegeeteille haasteita, mistä hyvänä esimerkkinä on Nag Hammadin kirjaston ja äskettäin löydetyn Juudaksen evankeliumin synnyttämä laaja kiinnostus.

Antti Marjanen on syntynyt Helsingissä vuonna 1952. Hän suoritti Bachelor of Divinity -tutkinnon Baptist Theological Seminaryssa Rüschlikonissa Sveitsissä vuonna 1977 ja väitteli teologian tohtoriksi vuonna 1995 Helsingin yliopistossa. Hän on toiminut Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa pitkään muun muassa dosenttina, apulaisprofessorina, professorin sijaisena sekä laitoksen ja tutkimushankkeen johtajana ja akatemiatutkijana. Marjanen on Suomen Eksegeettisen Seuran puheenjohtaja.

Antti Marjasen keskeiset tutkimusalueet ovat Nag Hammadin koptinkielinen kirjasto ja gnostilaisuus sekä naisten roolit ja asema varhaiskristillisissä teksteissä. Hänen viimeisimpiä julkaisujaan ovat mm. Was There a Gnostic Religion? (toim. 2005), A Companion to Second-Century Christian “Heretics” (toim. P. Luomasen kanssa 2005) ja Juudaksen evankeliumi (yhdessä I. Dunderbergin kanssa 2006).

Helsingin yliopiston kansleri Ilkka Niiniluoto nimitti dosentti, teologian tohtori Antti Marjasen gnostilaisuuden ja varhaiskristillisen kirjallisuuden professorin määräaikaiseen virkaan ajaksi 1.8.2008–31.7.2013.

Teksti: Elina Mattila-Niemi, Helsingin yliopiston viestintä