| Marita Seitsalo

Lukijakysymys: Mitä on prosessiteologia?

Prosessiteologia (PT) on Alfred North Whiteheadin ja Charles Hartshornen muotoilema kosmologia ja jumalakäsitys. Tämä eroaa klassisesta Jumalan muuttumattomuutta korostavasta jumalakäsityksestä. PT:n mukaan Jumalassa on alkuperäinen muuttumaton ja välillinen, ajassa muotoutuva luonto. Reijo Työrinoja on kirjoittanut artikkelin aiheesta kirjaan nimeltä "Jumalakuvakirja".

McGrathin tieteellisestä teologiasta olen lukenut vain yhden kuvauksen Teologisesta Aikakauskirjasta (kirjoittaja oli Olli-Pekka Vainio, jossakin vuoden 2007 tai 2006 numerossa). Kyseessä on pyrkimys yhdistää luonnontiede ja kristinusko yhtenäiseksi maailmankuvaksi.

Vastaus: Timo Koistinen. Hän toimii Helsingin yliopiston systemaattisen teologian laitoksen varajohtajana ja systemaattisen teologian, erityisesti uskonnonfilosofian yliopistonlehtorina.