| Marita Seitsalo

Teologian tutkijakoulu ja Heidelbergin yliopisto LERU-yhteistyöhön

Valtakunnallinen teologian tutkijakoulu käynnisti vuoden 2008 alusta LERU-yhteistyön Heidelbergin yliopiston Internationales Wissenschaftsforumin kanssa.

– Yhteistyö on erityisen merkittävää, sillä eurooppalaisen tutkimusalueen tulevaisuuden menestys rakennetaan tämän päivän tutkijakouluissa, sanoo tutkijakoulun vastuullinen johtaja professori Eila Helander.

Helsingin ja Heidelbergin yliopistot kuuluvat Euroopan tutkimusyliopistojen liittoon (League of European Research Universities, LERU). LERU-yhteistyön tavoitteena on tarjota parhaille parasta, eli huippuopetusta lahjakkaimmille tutkijoille. Työn toivotaan poikivan kansainvälisesti kilpailukykyistä perustutkimusta ja pysyviä tutkijaverkostoja.

Ensimmäinen yliopistojen yhteinen tutkijatapaaminen ja poikkitieteellinen tutkimusseminaari, Religion and Society, järjestettiin Wissenschaftsforumissa tammikuussa 2008. Tapaamisessa keskusteltiin uusimman teologian ja uskonnontutkimuksen avaamista näkökulmista niin historiallisiin kuin nykyaikaisiinkin yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Seminaarin 26 osallistujaa ovat alansa huippuja ja lupaavia nuoria tutkijoita. Seuraava seminaari ja tutkijatapaaminen järjestetään Helsingissä joulukuussa 2008. Tutkijakoulun varajohtaja professori Martti Nissinen pitää tällaista yhteistyötä mielekkäänä:

– Tohtorikoulutettaville syntyy kokemus, että heillä on annettavaa kansainväliseen tutkimukseen.

Helsingin ja Heidelbergin LERU-yhteistyö käynnistyi, niin kuin kansainvälisessä toiminnassa usein, henkilökohtaisen kontaktista. Helsingin yliopiston professori Risto Saarinen ja Internationales Wissenschaftsforumin johtaja, professori Michael Welker olivat tehneet yhteistä tutkimustyötä ekumenian ja systemaattisen teologian parissa useiden vuosien ajan ennen verkoston perustamista.

Teologian tutkijakoulu on valtakunnallinen jatkokoulutusorganisaatio. Nyt toimivassa opetusministeriön ja Suomen Akatemian rahoittamassa neljännessä tutkijakoulussa oli vuoden 2007 lopussa 27 tohtorikoulutettavaa teologian ja uskonnontutkimuksen eri aloilta Helsingin yliopistosta, Åbo Akademista ja Joensuun yliopistosta. LERUn toiminnan tavoitteena on edistää jäsenyliopistoissa korkeatasoista opetusta ja kansainvälisesti kilpailukykyistä tutkimusta.

teksti: Marita Seitsalo