| Marita Seitsalo

Professori Heikki Räisäsestä muotokuva

Uuden Testamentin tutkija professori (emeritus) Heikki Räisäsen muotokuva paljastettiin 18.4.2008 Helsingin yliopistossa. Räisänen on viime vuosikymmenten kansainvälisesti arvostetuin ja tunnetuin suomalainen eksegeetti. Räisänen on laajassa tuotannossaan käsitellyt evankeliumi- ja Paavali-tutkimusta, UT:n teologiaa tai uskonnonhistoriaa sekä Raamatun vaikutushistoriaa ja moraalikritiikkiä. Räisänen on myös kirjoittanut kolme Koraanitutkimusta. Räisäsen muotokuvan on maalannut kuvataiteilija Eeva Rihu.

Mittava akateeminen ura

Heikki Räisänen nimitettiin 34-vuotiaana Uuden testamentin eksegetiikan professoriksi Helsingin yliopistoon 1.1.1975. Hän toimi Suomen akatemian tutkijaprofessorina 1984-1994 ja akatemiaprofessorina viisivuotiskauden 2001-2006. Helsingin yliopiston ja sittemmin Suomen akatemian nimeämän tutkimuksen huippuyksikön johtaja hän oli 1994-2005.

Räisänen on myös kansainvälisesti arvostettu tutkija. Hänelle on myönnetty kunniatohtorin arvo sekä Edinburghin (1990) että Upsalan yliopistosta (2002). Räisänen sai Ruotsin tiedeakatemian myöntämän Gad Rausing-palkinnon vuonna 2006.

Heikki Räisänen jäi eläkkeelle 65-vuotiaana 1. 8. 2006, mutta hänen tutkimustyönsä jatkuu edelleen. Räisänen on kouluttanut kokonaisen sukupolven Uuden testamentin eksegeettejä. Suurelle yleisölle hän on ennen kaikkea tullut tunnetuksi teoksistaan, jotka käsittelevät Raamatun ymmärtämistä ja selittämistä.

teksti: Marita Seitsalo