| Kai Maksimainen

Kalevalaisten myyttien tutkimuksesta yksilön maailmankuvaan

Helsingin yliopiston uskontotieteen päivillä 29.2.2008 juhlittiin alan pitkäaikaista professoria, vuonna 1972 virkaansa astunutta Juha Pentikäistä. Pentikäinen on käsitellyt tutkimuksissaan muun muassa kalevalaisia myyttejä ja pohjoisia alkuperäiskansoja.

Pentikäisellä on ollut iso rooli, kun yksilötietoisuutta on tuotu uskontotieteen maailmankuvatutkimukseen, seminaarissa puhunut Turun yliopiston professori Veikko Anttonen summasi.

Suomalainen uskontotiede on Anttosen mukaan tehnyt aimo loikan sitten 1970-luvun alun.
– Muistan, että virkaa hakiessani vielä päiviteltiin, millaista tonttutiedettä uskontotiede täällä on, itsekin yli 10 vuotta alan professorina toiminut Anttonen nauratti.
– Mutta ovatko vanhojen kulttuurien uskonnot jotenkin arvokkaampia kuin omien kansojemme mytologiat?
Anttosen mukaan suullisen ja kirjallisen perinteen kontekstit ja lähdekriittisyys ovat suomalaisessa tutkimuksessa niin hyvin hallussa, että perinteen voi sanoa kestänyt ajan hammasta moitteetta. Uskontotieteen traditio on elinvoimainen.

Tutkimusperinteittemme jatkuvuutta vie omalta osaltaan eteenpäin juhlassa jaettu Suomen uskontotieteellisen seuran gradupalkinto. Viime vuoden merkittävimpänä opinnäytteenä palkittiin Helsingin yliopistoon työnsä tehneen Aleksi Oksasen gradu Muusikko juhlassa – perinne, mestarirumpali ja oppipoika burkinafasolaisissa kihlajaisissa. Hänen musiikki- ja haastattelumateriaaliaan löytyy osoitteesta http://www.afrotanssi.net/node/9.

Teksti: Kai Maksimainen