| Marita Seitsalo

SKHS:n pro gradu -palkinto tutkielmalle Siionin virsien raitistustyöstä

Tutkielma kuuluu Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian alaan ja se on hyväksytty Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa arvosanalla laudatur. Palkinnon saaja julkistettiin SKHS:n vuosikokouksessa 18.1.

Palkintoperusteluissa todetaan, että aihe on Suomen ja Skandinavian kirkkohistoriassa klassinen. Olli Viitaniemi nostaa tutkimuksen kuitenkin aivan uudelle tasolle, kun hän tarkastelee herännäisyyden mentaliteettia "raitistamisen diskurssin", modernisaation tulkintojen ja käsitehistorian valossa ja onnistuu sijoittamaan kysymyksenasettelunsa laajaan aikakauden sosiokulttuuriseen kontekstiin.

Viitaniemi osoittaa, miten perinteisistä kysymyksenasetteluista on mahdollista moderneilla lähestymistavoilla saada esiin uusia, kiinnostavia tuloksia. Sellaisten saavuttaminen ei välttämättä edellytä aiemmin käyttämätöntä lähdemateriaalia vaan oivaltavaa ja tuoretta näkökulmaa aihepiiriin.

TM Olli Viitaniemi esitelmöi tutkielmansa pohjalta SKHS:n maaliskuun kuukausikokouksessa 3.3. klo 18.15. Paikkana on Tieteiden talo (Kirkkokatu 6) Helsingissä.

teksti: SKHS